Nasveti

Polenta s špinačo in koprivami

Jana
16. 6. 2009, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poleti kuhamo preproste, hitro pripravljene in slastne pomladne jedi ter jih začinjamo s svežimi dišavnimi zelmi, pa tudi s ščepcem ljubezni.

Ni okusnejše jedi, kot je mlada zelenjava, sveže nabrana na domačem vrtu  ali skrbno izbrana na dobro založeni tržnici.

Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 15 minut

Sestavine: Za polento: 100 g naribanega parmezana * 1 žlica soli * 300 g instantnega zdroba za polento * 100 g sladke smetane; * za špinačo: 500 g mladih špinačnih listov * 200 g mladih kopriv * 1 velika čebula * 1 strok česna * 2 žlici sončničnega olja * sol * sveže mlet poper * 1 žlička medu * 2 vejici luštreka (ali šopek peteršilja) * 2 žlici sončničnih semen.

Priprava: Polenta: pristavimo liter in četrt vode in jo solimo. Ko zavre, vsujemo vanjo zdrob za polento in med mešanjem kuhamo na šibkem ognju od 3 do 5 minut. Kuhani polenti primešamo sladko smetano in nariban parmezan. Vzamemo jo iz lonca, oblikujemo v kepo in zavijemo v mokro krpo, da se med čakanjem ne izsuši. Zelenjavna priloga: očistimo špinačo in osmukamo koprivne liste s stebel. Dobro umijemo, odcedimo, osušimo na krpi in na drobno sesekljamo. Olupimo čebulo in česen. Oboje na drobno sesekljamo in med mešanjem steklasto prepražimo na olju. Dodamo špinačo in koprive, premešamo ter pustimo, da se listi sesedejo. Posodo pokrijemo in dušimo zelenjavo na šibkem ognju 5 minut. Po potrebi dolijemo 2 žlici vode. Zelenjavo solimo, popramo in zaokrožimo okus z žličko medu. Luštrekove liste osmukamo s stebel in na drobno sesekljamo. V teflonski ponvi brez maščobe prepražimo sončnična semena, da svetlo porumenijo. Špinačo in koprive posipamo s semeni in s sesekljanim luštrekom. Polento narežemo na rezine in ponudimo z zelenjavo.

Nasvet: polento lahko narežemo in rezine z obeh strani zlato opečemo v ponvi na malo masla ali mešanici masla in olja.

 

Foto: GULIVER IMAGES/STOCKFOOD