Nasveti

Bučke in jajčevci

Jana
29. 6. 2009, 13.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Eni jih imajo na vrtu, pa tudi na tržnici jih je gora. Privoščimo si jih! Recepti so za štiri.

Eni jih imajo na vrtu, pa tudi na tržnici jih je gora. Privoščimo si jih! Recepti so za štiri.


                                                           
 


             

Popečene bučke in jačevci

Potrebujemo štiri bučke, večji jačevec, peteršilj, česen, olje in začimbe.
Neolupljene bučke zrežemo na manjše kocke, enako storimo z jajčevcem, ki ga prav tako ne lupimo. V veliki ponvi z debelim dnom razgrejemo tri žlice olivnega olja, nato stresemo v ponev zrezano zelenjavo, solimo in pečemo tako dolgo, da začnejo kocke rumeneti. Nato dodamo pol žlice sesekljanega šetraja in dva stroka  strtega česna, pečemo še dve minuti in jed je narejena. Okusna je topla ali hladna.

Jajčevci s parmezanom

Potrebujemo 2 večja jajčevca, steklenico paradižnikovega kečapa, 15 dag naribanega parmezana, olje in začimbe.
Jajčevca razrežemo podolž na tri milimetre debele rezine. Solimo jih in pol ure pustimo na kuhinjski krpi, da se odcedijo, nato pa jih na malo olja zlato rumeno popečemo. V pekač zlagamo plast jajčevcev, prelijemo s paradižnikovim kečapom in potresemo s parmezanom. Ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin, na vrhu morata biti kečap in parmezan. V vroči pečici pečemo dobrih dvajset minut. Ponudimo s kruhom ali polento.

Dušene bučke

Potrebujemo kilogram bučk, česen, peteršilj, olje in začimbe ter malo kisle smetane.          
Ko so bučke že nekoliko večje, jih olupimo, izpraskamo seme, zrežemo na kocke in popražimo na treh žlicah olja. Ko začnejo kocke rumeneti, prilijemo malo vode, solimo, popramo in pokrijemo. Dušijo naj se dobrih dvajset minut, nato dodamo štiri stroke strtega česna in žlico sesekljanega peteršilja, dušimo še pet minut, dodamo dve žlici kisle smetane in ponudimo k mesu ali krompirjevemu pireju.

Jajčevci po grško

Potrebujemo 3 velike jajčevce, 5 čebul, 3 velike paradižnike, kozarec suhega belega vina, pest črnih oliv, olje in začimbe.
Jajčevce zrežemo po dolgem na tanke rezine in jih na žaru opečemo. Čebulo zrežemo na rezine, jo na olivnem olju popečemo, da lepo porumeni, nato pa prilijemo vino, kozarec vode, solimo, popramo, dodamo dve žlički timijana in dve žlički majarona ter kuhamo pet minut. 
Jajčevce zložimo v pekač, prekrijemo z rezinami paradižnika, prelijemo s čebulno omako, potresemo z olivami in damo v pečico za pol ure. Ponudimo s kruhom ali pečenim krompirjem.