Mnenja

Hči misli, da je grda

Jana
29. 6. 2009, 14.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vprašanje: Moja dvanajstletna hči je zadnje čase obsedena s svojo zunanjostjo. Kako naj ji pomagam, da se bo lažje sprejela takšno, kakršna je?

Vprašanje: 

Moja dvanajstletna hči je zadnje čase obsedena s svojo zunanjostjo. Po mojem mnenju ji čisto nič ne manjka, toda ona veliko prostega časa preživlja v kopalnici ali v svoji sobi in se gleda v ogledalo. Občutek imam, da misli, da je predebela (seveda ni, meni se zdi celo presuha), da ima grozne mozolje (ima samo nekaj čisto majhnih), skratka ni zadovoljna s svojo podobo. Kako naj ji pomagam, da se bo lažje sprejela takšno, kakršna je? Zame je zelo boleče, da ima hči tako slabo mnenje o sebi.

 

 

Odgovor:
Draga mamica, srečujete se s pojavom, ki gre s puberteto z roko v roki – to je nezadovoljstvo s svojim videzom. To nezadovoljstvo je splošno in nima z resnično podobo prav nič skupnega. Ker je bila vaša deklica do pred kratkim res še dekletce, vas taka sprememba vznemirja in popolnoma razumem, da vas njeno dojemanje same sebe boli. Kar predstavljam si, kako ji nezadovoljstvo s seboj greni življenje.

Ogledalce, ogledalce na steni, povej …
Obsedenost z zunanjostjo pogosto spremlja začetek pubertete.  Takrat  postane ogledalo eden najbolj nepogrešljivih predmetov v stanovanju in še dobro, da mu pogosta uporaba ne škodi in ne poči. Pogosto na obrazku, ki je mlad in svež, ogledalo vidi zaskrbljen pogled, namrščeno čelo in navzdol obrnjene ustnice.

Prav gotovo slika, ki jo v ogledalu vidi hči, ni taka kot tista, ki jo vidite vi in drugi. Hčeri slika, ki jo vidi, ni všeč in verjetno se počuti kot grdi raček. Verjetno jo prepričujete, da ni grda – in verjetno pri tem niste uspešni. Tako je njeno dojemanje in zgolj prepričevanje ne bo pomagalo – potrebno bo ure in ure pogovorov.

Predebela?
Res je zanimivo, koliko pubertetnic misli, da je predebelih. Verjamem, da se vam zdi celo presuha, saj v tem obdobju dekleta nimajo popolnoma stvarne slike o sebi. Včasih kakšna zrela ženska pomisli, kaj vse bi dala, da bi obdržala pubertetno vitkost, in se hkrati z nasmehom spominja, kako je bila takrat nezadovoljna s postavo.

Zavedati se morate, da nas mediji masovno bombardirajo s podobami shiranih lepotic, na katerih oblačila kar mahedrajo in ki so postavljene za lepotni ideal. Poleg tega je obsedenost z zunanjim videzom vsesplošna.

Hormonske spremembe
Na pragu mladostništva otroci ne zmorejo popolnoma ločevati med pomembnimi in nepomembnimi stvarmi. Včasih se staršem, ki se ubadajo s hudim življenjskim tempom in s pehanjem skozi vsakodnevne obveznosti, zdi en mozoljček gor ali dol popolnoma nepomembna podrobnost, otrokom pa zagreni življenje.

Mozoljčki spadajo k razvoju in so posledica burnih hormonskih sprememb. Morda se vam sem ter tja kakšen mozoljček ne zdi katastrofa, hči pa ga doživlja, kot da ji na obrazu utripa rdeča luč. Nobenega smisla je nima prepričevati, da ni vse skupaj nič, ker ona vidi stvari drugače.

Kaj lahko storite?
• Pogovorite se še mamicami drugih deklet – ugotovili boste, da so v teh letih skoraj vsa dekleta obremenjena s svojo podobo.
• Nikar je ne grajajte, kadar se vam zdi, da je do sebe preveč kritična.
• Pomagate ji lahko s pozitivnimi spodbudami.  Ne skoparite s pohvalo.
• S svojim zgledom ji lahko pokažete, katere stvari v življenju so pomembne. Hči bo ugotovila, s čim ste zadovoljni in kaj vam greni življenje. Če vas morda gleda, kako se kar naprej ubadate s kilogrami, ne bo sprejemljiva za sporočila, da telesni videz ni pomemben. Če pa vidi, da ste v življenju zadovoljni, da vam veliko pomenijo prijateljstvo in podobne vrednote, kakšna klobasica okoli pasu pa vas ne sesuje, bo tudi to posrkala.
• Mozoljčkov ne omalovažujte. Hčeri raje pomagajte z nasveti o higieni, ki jih lahko prepreči, in o čiščenju kože na obrazu. Svetujte ji tudi pri izbiri pripravkov, ki lahko zavrejo njihovo nastajanje in tudi pomagajo k čim hitrejšemu izginevanju.
• Obsedenost s telesnim videzom lahko izkoristite za pogovore o zdravem življenju. Pogovarjajte se o pomenu gibanja, ki na lička prikliče nadih svežine, pa o zdravi prehrani – polnozrnatih izdelkih ter veliko svežih zelenjave in sadja, ki naj nadomestijo cvrtje. Poudarite vpliv pitja vode ne le na počutje, ampak tudi na videz.

Dekličina samopodoba se je gradila vse od rojstva. Puberteta to samozavest seveda zamaje, je pa ne bo sesula, če ima dobre temelje. Stojte ji ob strani, ko se iz (po njenem mnenju) grdega račka razvija v laboda, in srečno!

       Eva

Vprašanja v zvezi z vzgojo otrok lahko pošljete na naslov našega uredništva: JANA, DELO REVIJE, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti janasvetuje@delo-revije.si, oboje s pripisom »ZA EVO HROVAT KUHAR«.