Zdravje

Imunski sistem: okrepite ga med svojim ciklom

M. D. / revija Bodi zdrava
20. 3. 2024, 17.00
Deli članek:

Med in pred menstruacijo je šibkejši tudi imunski sistem. Zato je zelo priporočljivo, da si ga okrepimo. Zaradi PMS-ja se počutite šibkejše, nato se pojavi še prehlad – a kar je za nekatere ženske redkost, je za druge običajen pojav. Eden od razlogov za to je imunski sistem, ki je od človeka do človeka različno močan, nanj pa lahko vpliva tudi mesečni cikel. Zakaj je tako, si preberite v nadaljevanju.

Dreamstime
MENSTRUACIJA

Vloga estrogena in drugih hormonov v imunskem sistemu

Pri vseh telesnih procesih, povezanih s spolnostjo in razmnoževanjem, ima pomembno vlogo ženski spolni hormon estrogen. A to še ni vse. Estrogen vpliva tudi na zdravje kosti in pripomore k močnim in sijočim lasem. Zato so na primer ženski lasje po menopavzi pogosto tanjši in šibkejši. Povečana raven estrogena med nosečnostjo pa poskrbi za boljšo prekrvitev, lepšo polt in poseben sijaj nosečnice.

Estrogen in nihanje ravni hormonov med mesečnim ciklom lahko vplivata na imunski sistem. In hormoni prav zares z razlogom neposredno vplivajo nanj. V celoti so osredotočeni na omogočanje nosečnosti in v tem času ne upoštevajo drugih potreb telesa.

Mesečni cikel v grobem delimo na dve fazi:

  • folikularna faza – od začetka menstruacije do obdobja tik pred ovulacijo in
  • lutealna faza – od ovulacije do začetka menstruacije.

V prvi fazi ravni estrogena in progesterona spodbudijo delovanje imunskega sistema, ki opravlja svojo redno zaščitno funkcijo. Takrat bakterije in virusi skoraj nimajo možnosti za razvoj. Z ovulacijo žensko telo nekoliko spremeni svoje delovanje. Raven hormonov močno upade in tako pred menstruacijo upočasni delovanje imunskega sistema.

Zakaj? Telo želi zagotoviti, da imunski sistem oplojenega jajčeca, ki se želi ugnezditi, ne bo zaznal kot tujek in ga napadel. To je dobro, če želite zanositi, a manj prijetno, če nosečnosti ni. S padcem imunskega sistema imajo bakterije in virusi takrat lažje delo, in že je tukaj prehlad.

Tekoče železo: pomoč pri krepitvi imunskega sistema

Železo je mineral, ki ga v povezavi med imunskim sistemom in menstruacijo ne gre podcenjevati. Zaradi močnih menstruacij ime veliko žensk, ne da bi to vedele, kronično pomanjkanje železa. Zato je imunski sistem oslabljen, vi pa se pogosto počutite brezvoljne, utrujene in neuravnovešene.

Raven železa v krvi lahko izboljšamo z uravnoteženo prehrano. Še posebej koristne pri tem so z železom bogate stročnice in zelenjava, kot je špinača, ali izdelki živalskega izvora, na primer rdeče meso. Na voljo je tudi cela vrsta prehranskih dopolnil v obliki dražejev ali sokov.

Železo lahko zaužijete tudi v tekoči obliki.

BZ-namig: Diagnoz si ne postavljajte sami! Zdravnika prosite, da preveri vsebnost železa v vaši krvi.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!