Ajda

V pomlad vstopite z bolj zdravo in okusno prehrano

Mare Koren
16. 3. 2024, 20.07
Deli članek:

Kdaj se je nazadnje na vašem krožniku znašla ajda? Ajdo uvrščamo med zdravo prehrano, saj je odličen vir polnovrednih ogljikovih hidratov in vlaknin ter ugodno vpliva na prebavo.

Dreamstime
Odlično nadomesti tudi testenine in riž, nepogrešljiva je v juhah.

Čeprav ajdo uvrščamo med žita, botanično spada med trave, in sicer med zeljnarice. Lahko pa bi jo prištevali celo k sadju. Uživanje ajde ugodno vpliva na prebavo, poleg tega vsebuje precej beljakovin in nekaj esencialnih kislin ter je dober vir mineralov, kot so fosfor, magnezij, cink in železo. V drobnih semenih se skriva tudi nekaj vitaminov skupine B ter rutin, ki je pomemben antioksidant.

Kako jo pripravimo

Priprava ajde je preprosta in hitra, uporabimo jo lahko tudi namesto testenin ali riža. Pripravljamo jo podobno kot riž. Če jo bomo ponudili kot prilogo, jo lahko kuhamo zgolj v vodi, v razmerju 1:2. Veliko bolje pa bo, če jo boste pripravili v jušni osnovi ali jo zabelili z nekaj tekočine, ki je ostala od pečenke. Nekaj receptov smo vam pripravili tudi v nadaljevanju.

Dreamstime
Ajda ne vsebuje glutena in ima kar 150 odstotkov več koristnih mineralov in vitaminov kot pšenica.

Ajdo pripravite za zajtrk

Ajdovo kašo lahko pripravite podobno kot mlečni riž, torej jo kuhate v mleku ali rastlinskem napitku. Tako si boste pripravili zdrav zajtrk, seveda pa jo lahko oplemenitite s suhim sadjem, oreščki, semeni čije, jabolki … Sicer pa jo lahko pripravite tudi brez kuhanja, in sicer tako, da jo čez noč namočite v vodi ter zjutraj iz nje naredite smuti, skupaj z banano, jabolkom ali drugim sadjem, ali mlečni frape. Odlična je v kombinaciji s čokolado, iz nje lahko pripravite tudi okusne žitne ploščice za malico.

Ajdova granola

Granolo navadno pripravljamo z ovsenimi kosmiči, a sta primerna tudi ajda in proso. Nato pa dodajte ovsene kosmiče, arašide, lanena ali druga semena, razne oreščke, kokos oziroma sadje, ki ga imate radi.

Solata iz ajde

Ajda je odlična za pripravo solat, prav tako vas bo prijetno nasitila za dlje časa. Je dober vir ogljikovih hidratov, zato poskrbite še za zadosten vir beljakovin. Odlična je še nekoliko topla in tudi hladna. Ujame se s siri, papriko, paradižnikom, peteršiljem, olivami, limoninim sokom in še bi lahko naštevali. Primerna je tudi za malice v službi ali lahke večerje.

Okusen zajtrk iz ajdove kaše, oreščkov in banan

Sestavine: pol lončka ajdove kaše, lonček mleka, ščepec cimeta, ščepec soli, ščepec muškatnega oreščka, 1 banana, 2 žlici medu, 2 žlici poljubnih oreščkov.

Priprava: Ajdovo kašo stresemo v lonec, operemo in precedimo, nato zalijemo z mlekom, solimo, pristavimo na ogenj in počakamo, da zavre. Dodamo cimet in muškatni orešček, zmanjšamo temperaturo ter počasi kuhamo do mehkega, približno 15 minut oziroma dokler ne popije tekočine. Kuhano kašo odstavimo in nekoliko ohladimo. Nato ji primešamo med in oreščke ter serviramo na krožnike in okrasimo z rezinami banane ali drugim sadjem. Prelijemo z nekaj medu in postrežemo.

Solata z ajdovo kašo, zelenjavo in sirom feta

Sestavine: 250 g ajdove kaše, 550 ml vode, ščepec soli, 1 paprika, 2 stroka česna, 1 korenček, 1 paradižnik, 50 g sira feta, pol čebule, sol, bučno olje, balzamični kis.

Priprava: Ajdovo kašo stresemo v cedilo in dobro operemo. Nato vsujemo v lonec, prelijemo z vodo, dodamo sol in kuhamo do mehkega. Ko je kaša kuhana, pustimo, da se ohladi. Papriko narežemo na tanke trakove, korenje naribamo, paradižnik narežemo na kocke, prav tako feto. Čebulo drobno sesekljamo, česen stisnemo. Vse sestavine stresemo v skledo, začinimo s soljo, oljem in kisom ter dobro premešamo. Po želji popopramo. Postrežemo hladno. Namig: v solato lahko dodate tudi kuhano jajce ali jo postrežete z ocvrtim piščancem.