Kaj pa denar?

Tatica Yasemin ukradla 8,2 milijona evrov, zdaj se je predala sama

S.R.
20. 3. 2024, 17.05
Posodobljeno: 20. 3. 2024, 17.05
Deli članek:

Tatica se je skoraj tri leta od milijonske kraje iz Turčije vrnila v Nemčijo in v roke organov pregona, ki so jo mrzlično iskali.

Instagram
Yasemin Gündogan

Nekdanja uslužbenka nemškega podjetja Loomis, ki se ukvarja s prevozom in varovanjem denarja, je maja leta 2021 v Bremnu iz podjetja ukradla več vreč denarja, odšla na bolniško in zapustila državo. Kot uslužbenka podjetja je bila odgovorna za pakiranje denarja, ki ga nato varnostna služba odpelje do bančnih poslovalnic in z njim napolni bankomate. Tistega petka pred binkoštmi je 8,2 milijona evrov namesto v za to namenjene zaboje natlačila v vreče, te pa iz podjetja odpeljala v vozičku za smeti, pri čemer je za dodatno krinko na vrh nadevala odpadke. Zunaj je vreče premestila v najeto vozilo znamke Mercedes Vito in izginila v neznano.

V podjetju so krajo odkrili šele naslednji teden, ko je osumljenka Nemčijo že zapustila. Vse od takrat je za njo potekala obsežna iskalna akcija, ki se je včeraj zjutraj končala. Nemška policija je sicer pred tem že aretirala njeno sostorilko, ki jo je okrožno sodišče v Bremnu leta 2022 zaradi pomoči pri kraji in načrtovanju pobega obsodilo na tri leta zaporne kazni.

Polizei
Vreče, polne denarja, je iz podjetja odpeljala v tem vozičku.

Povezave z razvpitimi mafijci

31-letna Yasemin Gündogan je v torek v Turčiji sedla na letalo in se vrnila v Nemčijo. Še pred tem je nemškim organom pregona prek svojega odvetnika sporočila, da se je pripravljena predati. Policija jo je pričakala na letališču v Bremnu in ji na roke nadela lisice, poroča nemška javna radiotelevizija Deutsche Welle. Še istega dne so jo privedli pred preiskovalnega sodnika, ki jo je poslal v pripor. Po pojasnilih policije se preiskava nadaljuje, osumljenko pa v teh dneh zaslišujejo. Kje je denar, zaenkrat ni znano.

Kot sicer poroča nemški Bild, naj bi bila Gündoganova povezana s klanom Miri, razvpito libanonsko kriminalno združbo, ki je dejavna v Nemčiji. Klan naj bi v Turčiji operiral z več telefonskimi centri, s katerimi po Nemčiji izvajajo telefonske goljufije. Z njihovo pomočjo bi se tatica lahko v Turčiji uspešno skrila pred organi pregona.

Instagram
S kraja je odpeljala v najetem vozilu, na katerega je namestila ukradene registrske tablice.