Zdravje

Menstrualna revščina je svetovni problem

Mateja Špiranec / revija Bodi zdrava
18. 3. 2024, 17.00
Deli članek:

Ste že slišali za izraz menstrualna revščina? Tudi o njej smo se pogovarjali z asist. dr. Majo Rosič, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva.

Shutterstock
Zaščita med menstruacijo.

Menstrualni cikel naj bi bil razdeljen na štiri dele. To res drži?

Ginekologi delimo menstrualni cikel na dve fazi, ne na štiri. To sta proliferativna in sekretorna faza.

Kaj se dogaja v ženskem telesu v teh dveh fazah, kako ju ločiti? Nam lahko na kratko opišete vsako od njiju in kaj se takrat dogaja v ženskem telesu?

Z izrazom proliferativna faza označujemo prvo polovico cikla, v katero je vključena tudi menstruacija. Ta faza se začne s prvim dnem menstruacije in traja do ovulacije. Po ovulaciji se začne sekretorna faza cikla, ki traja do začetka naslednje menstruacije. Dva glavna hormona, ki imata ključno vlogo pri menstrualnem ciklu, sta estrogen in progesteron, izločata pa ju jajčnika. Za proliferativno fazo je značilno izločanje estrogena pod vplivom folikle stimulirajočega hormona (FSH) iz hipofize, kar povzroči zorenje jajčnih foliklov. Le eden od njih postane dominantni folikel, ki se nato v času ovulacije sprosti kot zrelo jajčece, drugi folikli pa propadejo. Do ovulacije pride navadno v sredini menstrualnega cikla. Vzrok ovulacije je zavora izločanja FSH-ja in stimulacija izločanja luteinizirajočega hormona (LH) iz hipofize. Pri ovulaciji se sprosti zrela jajčna celica iz jajčnika v jajcevod, pripravljena na morebitno oploditev. Po ovulaciji sledi lutealna faza cikla, ki pripravi maternično sluznico na morebitno ugnezditev oplojenega jajčeca. Jajčni folikel, iz katerega se je sprostila zrela jajčna celica, se v tej fazi najprej spremeni v rdeče, nato pa v rumeno telesce, ki začne izločati večje količine progesterona. Če pride do oploditve in ženska zanosi, se rumeno telesce ohrani in deluje do 12. tedna nosečnosti, dokler vloge izločanja progesterona ne prevzame posteljica. Če pa do oploditve ne pride, rumeno telesce obstaja še od 9 do 14 dni, nato pa zaradi pomanjkanja hormonske podpore propade. To povzroči dodatno zmanjšanje izločanja estrogena in tako nastopi menstruacija in z njo nov menstrualni cikel.

Nekatere ženske z uporabljeno zaščito preprečujejo mesečni cikel. Je to zdravo za telo?

Sodobne oblike hormonske kontracepcije so zasnovane tako, da vsebujejo najnižjo raven hormonov in so zato zelo varne. S tem so tudi njihovi neželeni učinki minimalni. Več kot neželenih je vsekakor ugodnih učinkov hormonske kontracepcije. Pri uporabi kombinirane hormonske kontracepcije, ki je pri nas na voljo v obliki tabletk, obliža ali vaginalnega obročka, jajčniki mirujejo in niso aktivni. Zaradi padca hormonov nastopi prekinitvena krvavitev, ki ni prava menstruacija, krvavitev pa je praviloma precej manjša od običajne menstruacije, včasih pa celo povsem izostane. Pri progestagenski kontracepciji, ki je na voljo v obliki tabletk ali materničnega vložka, pa hormon deluje neposredno na maternično sluznico, ki jo zelo stanjša. S tem povzroča zelo blage in šibke menstruacije ali celo popolno prenehanje krvavitev. To ni nič nenaravnega ali zdravju škodljivega in je pri večini uporabnic celo zaželeno.

Zakaj velikokrat mesečni cikel ni enak? Enkrat lahko traja dlje, drugič manj. Od česa je to odvisno?

Povprečen menstrualni cikel je dolg 28 dni, kar pa se lahko od ženske do ženske razlikuje. Velja, da je normalen menstrualni cikel dolg od 21 do 35 dni. Dolžino celotnega menstrualnega cikla določa dolžina proliferativne faze cikla, dolžina sekretorne faze je ves čas enaka. Če se obdobje prve faze podaljša, bo celoten cikel daljši in nasprotno. O nerednem menstrualnem ciklu govorimo, kadar se dolžina obdobja med eno in drugo menstruacijo spreminja in je celoten menstrualni cikel daljši od 35 dni. Tedaj so ženske lahko brez ovulacije in posledično brez menstruacije tudi po več mesecev, vzroki pa so različni. Nereden menstrualni cikel je značilen za mladostnice, ko se njihovo telo še razvija in se reproduktivni sistem šele vzpostavlja. Podobno je v poporodnem obdobju in obdobju dojenja, ko se po nosečnosti in porodu počasi znova vzpostavljata hormonsko ravnovesje in plodnost, medtem pa je lahko menstrualni cikel nereden še nekaj mesecev. Nereden menstrualni cikel pa je značilen tudi v predmenopavzalnem obdobju, po prekinitvi jemanja hormonske kontracepcije in ob stresu. Tudi nekatere bolezni, kot so sindrom policističnih jajčnikov, endometrioza, motnje v delovanju ščitnice, druge hormonske motnje in motnje hranjenja so lahko vzrok zanj.

Z leti postajajo krvavitve pri marsikateri ženski veliko močnejše. Zakaj?

Pri ženskah, ki se bližajo menopavzi, v menstrualnem ciklu pogosto izostane ovulacija. To privede do pomanjkanja progesterona, kar povzroči zadebelitev maternične sluznice. Ta se debeli toliko časa, dokler se sama od sebe ne razgradi, posledica pa je močnejša menstrualna krvavitev. Z leti se pogosteje pojavijo tudi benigne bolezni maternice, kot so polipi in miomi, pri čemer je vzrok za močnejšo krvavitev povečanje notranje površine maternice, s tem pa tudi površine maternične sluznice. Močnejše krvavitve pa se lahko pojavijo tudi ob uporabi nehormonskega materničnega vložka in ob nekaterih ginekoloških rakavih obolenjih ali pa so posledica jemanja nekaterih zdravil.

Nam lahko kot specialistka za žensko zdravje poveste, kaj je za žensko najbolj priporočljivo uporabiti v času t. i. mesečnega čiščenja: tampone, vložke, menstrualno skodelico?

Ženske se za vrsto higienske zaščite po navadi odločajo na podlagi jakosti krvavitve in aktivnosti med menstrualnimi dnevi. S strokovnega vidika so vse te higienske potrebščine enako priporočljive. Izbira med njimi je osebna, zato ženskam svetujem, da preizkusijo različne možnosti in izberejo tisto, ki jim najbolj ustreza. Pomembno je le, da se med menstruacijo higienske potrebščine redno menjujejo, saj se s tem vzdržuje osebna higiena. Bi pa uporabnicam tamponov in menstrualne skodelice svetovala, da jih uporabljajo zgolj podnevi, ko so aktivne, ne pa tudi med spanjem. Treba je namreč omogočiti redno odtekanje krvi iz nožnice, saj se sicer lahko pojavijo težave.

Kaj vse lahko vpliva na izgubo menstruacije – razen seveda nosečnosti?

Izgubo menstruacije imenujemo amenoreja, ki je lahko primarna ali sekundarna. O primarni amenoreji govorimo, če se do 15. leta še ne pojavi prva menstruacija. S sekundarno amenorejo pa označujemo izostanek menstruacije za več kot tri cikle pri ženskah, ki so že imele menstruacijo. Vzroki za primarno in sekundarno amenorejo se razlikujejo. Primarna amenoreja je običajno posledica razvojnih nepravilnosti rodil ali genskih bolezni. Do sekundarne amenoreje pa poleg nosečnosti lahko pride tudi ob dojenju, uporabi hormonske kontracepcije in nekaterih drugih zdravil, pri nekaterih hormonskih motnjah, predvsem v delovanju ščitnice, ob začetku menopavze, pri motnjah hranjenja, kot sta anoreksija in bulimija, pri prehitrem hujšanju, pretirani telesni aktivnosti in tudi stresu. Vsi ti vzroki privedejo do motenj izločanja hormonov v običajnem menstrualnem ciklu, kar ima za posledico izgubo menstruacije.

Kako pa ženska začne prepoznavati, da prihaja v obdobje menopavze?

Z izrazom menopavza označujemo zadnjo spontano menstrualno krvavitev, ki ji več kot eno leto ne sledi nobena krvavitev več. Običajno se po štiridesetem letu najprej pojavijo spremembe menstrualnih krvavitev. Te se kažejo kot neredni menstrualni cikli, pogostejše krvavitve ali večmesečni premori, ki jim sledi ena ali več močnih krvavitev. Značilni za menopavzo so vročinski oblivi, ki se jim velikokrat pridruži še nočno potenje. Upad estrogena vpliva tudi na delovanje možganov. Pojavijo se lahko motnje spanja, motnje razpoloženja, nezmožnost koncentracije in razdražljivost. Težave se od ženske do ženske razlikujejo, ne doživijo jih vse ženske. Vse te težave se lahko pojavijo že nekaj let pred menopavzo, trajajo pa lahko tudi več let.

V zadnjem času se pojavlja izraz menstrualna revščina, ki poleg nezmožnosti nakupa izdelkov za menstruacijo pomeni tudi stigmatizacijo in strah ter kot posledico izključenost žensk in deklet iz družbe, ki jo spremljajo občutki sramu. Nam lahko poveste kaj več o tem vi? Kako to reševati oz. kako tako revščino preprečiti?

Menstrualna revščina je svetovni problem, ki prizadene milijone žensk po svetu. Če si dekle oz. ženska ne zmore privoščiti nujnih higienskih potrebščin za menstruacijo, to lahko vpliva na njeno vsakodnevno življenje, saj morda med menstruacijo zato ne more normalno hoditi v šolo ali službo. Higienske potrebščine bi morale biti dostopne vsem. S tem bi bila številnim dekletom odvzeta skrb, ali si te izdelke sploh lahko privoščijo, jih dovolj pogosto zamenjajo in s tem poskrbijo za primerno higieno. Nedavno smo v Sloveniji naredili pomemben korak, saj smo znižali davčno stopnjo na izdelke za menstrualno higieno. Pomemben prispevek k preprečevanju menstrualne revščine so tudi pozivi za brezplačen dostop do higienskih potrebščin v izobraževalnih in zdravstvenih ustanovah.

Higienske potrebščine bi morale biti dostopne vsem. S tem bi bila številnim dekletom odvzeta skrb, ali si te izdelke sploh lahko privoščijo, jih dovolj pogosto zamenjajo ter s tem poskrbijo za primerno higieno.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!