Priporočljivo

Prva menstruacija; dan, ko se vse spremeni

Mare Koren
14. 5. 2023, 21.05
Posodobljeno: 14. 5. 2023, 22.56
Deli članek:

Po podatkih študije, ki je vključevala kar 1,3 milijona žensk, je 13 let najbolj idealna starost za prvo menstruacijo, če se želite izogniti boleznim srca.

Dreamstime
Najnovejše raziskave kažejo, da datum prve menstruacije lahko napove kar precej tveganj za bolezni.

Če vas povprašamo po prvem mesečnem perilu, boste mnoge morale kar močno pobrskati po spominu, nekatere pa se natančne starosti ne boste mogle spomniti. Naj vas potolažimo, da niste edine, je pa kljub temu zelo priporočljivo vedeti, kdaj ste dobile prvo menstruacijo. Zakaj? Ker najnovejše raziskave kažejo, da datum prve menstruacije lahko napove precej tveganj za bolezni.

Sladkorna bolezen tipa 2

Ženske, ki so menstruacijo dobile pred dvanajstim letom, imajo veliko večje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 – torej tiste, ki se razvije z leti in je posledica zmanjšanja občutljivosti za inzulin ali njegovega pomanjkanja. V raziskavi, ki je odkrila to povezavo, je sodelovalo 4600 žensk v srednjih letih, izkazalo pa se je, da so tiste, ki so menstruacijo dobile zgodaj, bolj bolehale za sladkorno boleznijo tipa 2 v poznejših letih. Vodja raziskave pojasnjuje, da je to zato, ker naj bi zgodnja menstruacija spodbudila odpornost na inzulin.

Preklampsija

Preeklampsija je povečan krvni pritisk in visoka vsebnost beljakovin v urinu med nosečnostjo, kar je lahko vzrok za poznejšo kap, torej smrt v nosečnosti. Vzroki za preeklampsijo še niso znani, znano pa je, da so k njej veliko bolj nagnjene ženske, ki so prvo menstruacijo dobile pred dvanajstim letom.

Bolezni srca

Po podatkih študije, ki je vključevala kar 1,3 milijona žensk, je 13 let najbolj idealna starost za prvo menstruacijo, če se želite izogniti boleznim srca. Ženske, ki so prvo menstruacijo dobile pri tej starosti, naj bi namreč bile najmanj dovzetne za bolezni srca, kap in visok krvni pritisk. Največje tveganje nosijo ženske, ki so prvo menstruacijo dobile pri desetih letih ali manj oziroma pri 17 in več. Pri teh starostih se tveganje za bolezni srca poveča za kar 27 odstotkov, za visok krvni pritisk 20 odstotkov in za kap 16 odstotkov.

Gostota kosti

Prva menstruacija naj bi bila pomembna tudi za določanje tveganja za nastanek osteoporoze v poznejših letih. Iz pričevanj žensk pred in po menopavzi so raziskovalci ugotovili, da imajo ženske, ki so prvo menstruacijo dobile zelo pozno (pri 17 letih ali pozneje), manjšo gostoto kosti, kar v starejših letih pomeni večje tveganje za zlome in razvoj osteoporoze.

Alergije

Verjeli ali ne, menstruacija je povezana tudi s tveganjem za razvoj alergij. Raziskave so namreč pokazale, da so ekcem ali atopijski dermatitis, astma in rinokonjunktivitis (laično znan kot seneni nahod) povezani z zgodnjo puberteto (in posledično zgodnjo menstruacijo).