Zdravje

Vaše zdravje je zapisano v krvi

Nina Kovač / revija Bodi zdrava
13. 5. 2023, 17.00
Deli članek:

Ko govorimo o dednosti nekaterih bolezni, govorimo tudi o tistih, ki so povezane s krvno sestavo, ki je večinoma podedovana. Od vaše krvne skupine je odvisno, kako dovzetni ste za nekatere bolezni, zato ni za lase privlečeno, ko pravimo, da je zdravje zapisano tudi v krvi.

Profimedia
Ena od stvari, ki je lahko dober kazalnik tega, kaj vse vam grozi, je kri.

Čeprav z zdravim življenjskim slogom lahko veliko naredite za svoje zdravje in daljše življenje, tveganjem za nekatere bolezni žal ne morete ubežati. Bolezni, ki so tako ali drugače dedno pogojene, vas lahko presenetijo ne glede na življenjski slog. Ena od stvari, ki je lahko dober kazalnik tega, kaj vse vam grozi, je kri. Na površju rdečih krvnih celic so namreč mikroskopske snovi, ki v interakciji z imunskim sistemom lahko povečajo tveganje za nekatere bolezni. Koliko teh snovi imate v krvi, je odvisno od tega, kakšen tip krvi imate, torej kakšen tip krvi so na vas prenesli vaši predniki. Preprosto rečeno: to pomeni, da vaša krvna skupina lahko napove tveganje za nekatere bolezni, pravijo strokovnjaki, ki se ukvarjajo z raziskavami na tem področju. Kaj lahko torej vaša krvna skupina pove o vašem zdravju?

Težave s spominom

Če imate krvno skupino AB, se utegne zgoditi, da boste na stara leta bolj podvrženi težavam s spominom in pomnjenjem. Raziskava, objavljena v zborniku Neurology, namreč kaže, da imajo starejši s krvno skupino AB večje težave pri izvajanju standardnih kognitivnih procesov, kot je denimo pomnjenje seznamov, kot predstavniki drugih krvnih skupin. Vodja omenjene raziskave poudarja, da je vzrok za to verjetno dejstvo, da ima kri tipa AB nekoliko drugačno raven strjevalnih faktorjev in vsebnost beljakovin, kar lahko pripomore k težavam s spominom v starejših letih. Kako natančno poteka ta povezava, pa še ni povsem jasno.

Rak na želodcu

Če vaša krvna skupina v imenu nosi črko A, potem imamo za vas slabe novice. Ljudje s krvno skupino A imajo namreč dvajset odstotkov, tisti s krvno skupino AB pa kar 26 odstotkov večjo možnost za razvoj raka na želodcu kot predstavniki krvnih skupin B in 0, pravi raziskava v zborniku American Journal of Epidemiology. Vzrok za to naj bi bila bakterija H. pylori, ki sama po sebi ni nič takšnega, saj naj bi jo našli v črevesju kar tretjine svetovne populacije. A kadar ta bakterija reagira z imunskim sistemom krvne skupine tipa AB ali A, je reakcija imunskega sistema tako povečana, da lahko povzroči nastanek raka na želodcu, pravi švedski soavtor omenjene raziskave.

Želodčne razjede

Pred že omenjeno bakterijo H. pylori pa niste varni niti, če imate krvno skupino 0. Ta bakterija namreč pri tej krvni skupini povečuje tveganje za razvoj razjed na želodcu, kaže prej omenjena raziskava. Krvni skupini tipa 0 nekako uspe spremeniti imunski odziv na rakotvorno bakterijo, ki se v tem primeru pokaže zgolj kot razjeda, a strokovnjakom še ni uspelo pojasniti, kako in zakaj.

Bolezni srca

Tisti, ki se ponašate s krvno skupino 0, ste v tem primeru veliki srečneži. Raziskave namreč kažejo, da imajo predstavniki omenjene krvne skupine kar 23 odstotkov manjše tveganje za razvoj srčnih bolezni kot predstavniki drugih krvnih skupin. Na drugem koncu lestvice tveganja za srčne bolezni pa so predstavniki krvnih skupin AB in B, ki so za tovrstne bolezni najbolj dovzetni. Avtorji raziskave Harvardske šole za javno zdravje, ki so prišli do teh podatkov, pojasnjujejo, da so nekatere krvne skupine povezane z višjo nagnjenostjo k vnetjem, kar lahko delno pomaga razložiti povezanost krvnih skupin s srčnimi boleznimi.

Rak trebušne slinavke

Krvna skupina tipa 0 ima kar za 37 odstotkov manj možnosti, da zboli za rakom trebušne slinavke, kaže raziskava v zborniku Journal of the National Cancer Institute. Spet naj bi bila s tem povezana bakterija H. pylori, ki naj bi vplivala na povečane možnosti razvoja bolezni pri preostalih krvnih skupinah, medtem ko je krvna skupina 0 razvila neke vrste odpornost proti njej.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!