Zdravje

Prava podlaga za obraz

Tjaša Kokalj Jerala
12. 5. 2023, 17.00
Deli članek:

Tekoča podlaga je osnova vsakega popolnega ličenja. Ustvari enakomeren ten, zakrije nepravilnosti in prekrije rdečico. A kako izbrati pravo podlago za vašo kožo, življenjski slog in starost?

Shutterstock
Tekočo podlago nanašajte v dobro osvetljenem prostoru.

Na splošno velja tole: mlajši ko ste, manj gost puder za manj prekrivanja potrebujete. Če ste stari okrog 20 let, vam pri normalni koži zadostuje že dobra BB-krema ali nežen vlažilni puder, ki pa mu z naraščajočimi temperaturami ne sme manjkati zaščitni faktor SPF. Pri višji starosti na pudru poiščite oznake, kot so »anti-wrinkles«, »youth« ali »lifting«.

Zagotavljajo vam, da so sestavine pudra prilagojene zreli koži in ji tudi ustrezajo; da se puder ne kopiči v gubicah ter jih ne poudarja. Suho kožo bodo pomirili vlažilni pudri, za utrujeno kožo izberite posvetlitvenega, za mastno pa matirajoča ličila. In če so vaša težava akne? To pomeni, da potrebujete veliko pigmenta, vendar s kremasto in lahko strukturo, da se ne mašijo pore.

S kakšnim tipom pudra boste torej resnično razveselili kožo?

Normalna koža načeloma prenese vsak puder, odvisno od učinka, ki ga želimo doseči.

Tekoč ali kremast puder za suho kožo

Tak puder spada med najbolj razširjeno vrsto: po navadi je v majhni tubi ali steklenički z dozirnikom, je seveda tekoč in se preprosto nanaša. Namenjen je predvsem normalni ali suhi koži, ki se bo razveselila njegovih vlažilnih in posvetlitvenih lastnosti.

Penasti puder za mastno in mešano kožo

Na dotik je zelo lahek in fin, vendar vas bo presenetil z nežno teksturo, predvsem pa z odmerkom, s katerim prekrijete pomanjkljivosti. Ustreza mastni ali rahlo problematični koži, saj odlično izravna ton, prekrije pomanjkljivosti in vse skupaj zaključi z matiranjem.

Tekoči puder pa že dolgo ni edini kozmetični izdelek, ki lahko zakrije manjše nepravilnosti in izenači ten kože. Tekočim pudrom so se ob bok postavile veliko lahkotnejše kreme, ki prav tako lahko prekrijejo kožne nepravilnosti, poleg tega pa zagotavljajo boljšo navlaženost kože in naraven zaključek, ki ga pri marsikaterem pudru še vedno pogrešamo. Gre namreč za odlične hibride med tekočo podlago, nego in zaščito pred soncem: preproste so za nanos, izenačijo ten, istočasno pa izboljšajo celoten videz kože. Namenjene so vsem, ki iščejo rahlo do srednjo prekrivnost.

Obarvana krema ali tinted moisturizer
Cilj te ne več tako sveže novosti med kozmetičnimi izdelki, a še zmeraj zveste spremljevalke marsikatere lepotne nege, je izenačiti ten kože, ob tem da neguje enako kot klasična vlažilna krema. Sicer je obarvanost nekoliko slabša, a ob nanosu več slojev to ni več pomanjkljivost.

BB-krema
Nedvomno so BB-kreme največja uspešnica zadnjih nekaj let, v svojo ponudbo pa jih je vključila tudi večina velikih in priznanih kozmetičnih znamk. Gre za izdelek, ki je lahkotnejši od klasičnega pudra, obarvanost pa je mnogo boljša in intenzivnejša od obarvane kreme. BB-kremo ali »beauty balm« so oblikovali dermatologi za paciente, ki so bili izpostavljeni laserskim posegom in operacijam na koži. Osnovna ideja je bila, da koži ponudijo vse, kar potrebuje po takem posegu.

CC-krema
CC- krema ali »color correcting« je novejša vrsta BB-kreme, ki se osredotoča na rdečico, podočnjake in druge podobne nezaželene kožne pojave. Vizažisti trdijo, da je na obrazu lahkotnejša celo od BB-kreme, da daje mehkejši učinek tako na dotik kot tudi na pogled, kljub temu pa ni bistvene razlike med tem in zgornjim kozmetičnim izdelkom.

DD-krema
Kratica DD pomeni »dynamic do-all« ali »daily defense«. DD-krema se je pojavila na kozmetičnem trgu pred kratkim in je hibrid med BB- in CC-kremo, kar pomeni, da ima vse prednosti ene in druge ter močnejše učinke proti znakom staranja. DD-kreme so kreme prihodnosti, ker koži zagotavljajo boljšo zaščito pred gubami, močnejši učinek proti znakom staranja, boljšo dnevno obrambo pred prostimi radikali in boljšo zaščito obraza pred soncem.

Kako nanesti tekočo podlago

• Pomembno je, da je koža pred nanosom temeljito očiščena in negovana.

• Nato s čopičem, gobico ali celo z rokami nanesite tekočo podlago in jo razporedite z rahlimi krožnimi gibi. Za enakomerno zlitje s poltjo jo temeljito zabrišite s tapkanjem.

• Tekočo podlago nanašajte v dobro osvetljenem prostoru. Tako boste lažje opazili, katerih delov še niste zabrisali, in preprečili pojav neenakomernih in lisastih predelov.

Profimedia
Suho kožo bodo pomirili vlažilni pudri, za utrujeno kožo izberite posvetlitvenega, za mastno pa matirajoča ličila.

Kako izbrati pravi odtenek

Najpomembnejše je, da izbrani odtenek tekoče podlage glede na vašo naravno polt ni pretemen ali presvetel. Koža čez leto rahlo spremeni odtenek, zato se utegne zgoditi, da podlaga, ki ste jo uporabljali pozimi, spomladi nenadoma ni več ustrezna. Za taka obdobja si omislite za odtenek ali dva temnejšo tekočo podlago ali imejte v toaletni torbici vselej dva odtenka, ki ju lahko mešate med seboj in med letom prilagajate svojemu tenu.

Pravilen odtenek pudra izberemo tako, da ga malo nanesemo na rob čeljusti, saj je tam koža navadno enaka barvi kože vratu in preostalega telesa. Če ni, lahko za vsak primer preverimo še na vratu. Puder razmažemo in počakamo nekaj minut, da se barva »usede«. Barva pudra se namreč lahko razlikuje od takrat, ko ga nanesemo, do takrat, ko se na koži posuši. Pred nakupom vedno tudi na dnevni svetlobi preverimo, ali je odtenek pravi, saj je umetna svetloba v drogerijah zelo zavajajoča, in lahko se zgodi, da naslednji dan na dnevni svetlobi ugotovite, da je barva popolnoma zgrešena.

Prekrivnost pudra mora ustrezati stanju naše kože

Če imamo zelo neenakomeren ten (kapilare, pigmentne lise, madeže, ki so ostanki nekdanjih nečistoč), nečistoče na koži ali brazgotinice kot njihove ostanke, izberemo puder z najmanj srednjo do polno prekrivnostjo. Kolikšna bo prekrivnost, je seveda odvisno tudi od količine in načina nanosa. Z gobico bo nanos po navadi tanjši, kot če puder nanašamo s prsti. Če bomo puder zelo razmazali, bo prekrivnost prav tako manjša. Vse to je treba pri kupovanju in nanašanju pudra upoštevati. Za lepo kožo, ki ne potrebuje veliko prekrivanja, ampak le rahlo poenotenje tena, bo dovolj rahlo do srednje prekrivanje ali celo obarvana krema. Nikar ne skrivajmo lepe kože, če to ni potrebno!

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!