Strupene obloge

Ste zaprti in napihnjeni? To so domače rešitve!

Mare Koren
13. 5. 2023, 14.54
Deli članek:

Kdor blata ne odvaja redno, se mu na črevesnih stenah nalagajo strupene obloge, ki steno prebavil oslabijo, da postane prepustna in sprošča v kri škodljive snovi.

Dreamstime
/

Obloge so tudi odlično gojišče za nezdrave bakterije, obenem pa črevesju preprečujejo opravljati njegovo funkcijo črpanja nekaterih hranilnih snovi in onemogočajo normalno delovanje črevesne peristaltike ter zastrupljajo telo. Zavedati bi se morali, da so toksini v črevesju glavni povzročitelji številnih bolezni današnjega časa. Utrujenost, glavobole, težave s sklepi, problematično kožo, razdražljivost, črevesne pline, slab zadah, alergije – vse to lahko povežemo z neurejeno prebavo.

Kokosovo olje za mehkejše blato

S kokosovim oljem si lahko pomagate pri številnih težavah, med katere sodi tudi zaprtje. Uživanje kokosovega olja lahko poskrbi za mehkejše blato, kar je predvsem zasluga srednjeverižnih maščobnih kislin, ki jih vsebuje. Tako kokosovo olje pripomore k boljšemu delovanju metabolizma in k boljši prebavi.

Suhe slive in slivov sok

Verjetno najbolj razširjeno oziroma pogosto uporabljeno naravno odvajalo so suhe slive, iz katerih je mogoče pripraviti tudi sok ali kompot. Izjemen učinek suhih sliv je povezan predvsem z vlakninami, s katerimi so bogate. Za pospeševanje prebave pa je lahko koristen tudi sorbitol, ki ga najdemo v suhih slivah. Na dolgi rok lahko uživanje suhih sliv celo zmanjša tveganje za raka na debelem črevesju.

Zakladnica koristnih hranilnih snovi

Izvrstna izbira za odpravo težav z zaprtjem so seveda tudi lanena semena. V njih najdemo veliko beljakovin, vlaknin in maščobnih kislin omega-3. So odlična za spodbujanje prebave, obenem pa za vaše celostno zdravje. Lanena semena vsebujejo tudi sluzi, ki poskrbijo za oblikovanje blata in za to, da se blato hitreje premika skozi debelo črevo. Pozorni bodite le na to, da lanena semena vedno zmeljete, preden jih zaužijete. To lahko storite s pomočjo kavnega mlinčka. Seveda lahko kupite tudi lanena semena, ki so bila že predhodno zmleta.