Ukrepajte pravočasno

Opozorilni signali za številne bolezni se pokažejo v očeh

NINA KOVAČ / revija Bodi zdrava
14. 5. 2023, 16.35
Deli članek:

Prav v očeh se pokažejo opozorilni znaki številnih bolezni, in to še pred njihovim izbruhom. Kaj se torej skriva za solznimi vrečicami in temnimi kolobarji okoli oči?

dreamstime
Fotografija je simbolična.

1. Izstopajoče oči

»Izbuljene oči« so večinoma resen znak za čezmerno delovanje ščitnice. Najpogostejša oblika je Basedowova bolezen, pri kateri protitelesa napadejo ščitnico. Ob tem pride do presežka hormonov, ki povzročijo otekanje očesne votline, zrklo pa se potisne naprej.

2. Trzanje vek

Veka začne kar naenkrat trzati in ničesar ne moremo narediti, da bi to odpravili. Brez strahu – težava je večinoma nenevarna. Gre le za krčenje drobcenih očesnih mišic. Vzrok se lahko skriva v preobremenjenosti ali stresu, saj denimo stresni hormon adrenalin spodbuja pripravljenost mišic na napenjanje. Pogosto pomaga magnezij.

3. Rdeče oči

Pogosto je vzrok vnetje veznice. Ta je lahko posledica bakterijske ali virusne okužbe. Lahko gre tudi za alergijo. Če ne pomagajo rastlinske kapljice s smetliko, je treba po dveh dneh obiskati zdravnika.

4. Obroči okoli šarenice

Rumenkasto beli krogi okoli šarenice so holesterolne usedline. Gre za tipično starostno obolenje. Na srečo ne vpliva na ostrino vida.

Dreamstime
Otekline spodnjih vek so lahko znak za čezmerno uživanje soli.

5. Rumene oči

Če se belo v očeh obarva rumeno, gre večinoma za zlatenico, lahko pa tudi za žolčne kamne. Morda zastaja žolčna tekočina, rumeno barvilo pa zaide v telo. Zdravnik bo vzrok pojasnil s krvnim testom.

6. Kolobarji okoli oči

Če ima nekdo temne kolobarje okoli oči, je najverjetneje utrujen ali pa je popil kozarček alkohola preveč. Vzrok pa se lahko skriva tudi v alergijah in pomanjkanju železa. Potreben je krvni test.

7. Solzne vrečice

Otekline spodnjih vek so lahko znak za čezmerno uživanje soli ali jemanje nekaterih zdravil, ki tako kot sol povzročajo zastajanje tekočine. Solzne vrečice so tudi opozorilni znak za nezadostno delovanje ščitnice.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!