Naberite ga, a previdno!

Gremo po čemaž, zeleno zlato, ki čisti kri in vrača energijo

Mare Koren
14. 5. 2023, 07.55
Deli članek:

Če vas je pot te dni zanesla v gozd, ste bili gotovo že priča čudovitemu česnovemu vonju. Čemaž je namreč poskrbel za čudovite temnozelene preproge, ki se razprostirajo po bukovem, hrastovem in tudi gabrovem gozdu. Naberite ga, a previdno!

Profimedia

Čemaž boste odkrili že po vonju, saj se ta hitro razširi daleč naokoli, in ko ga boste enkrat prepoznali, ga boste le stežka zamenjali z nevarnim podleskom in šmarnico. Pa vendar pri nabiranju previdno in le z izkušenimi poznavalci, da ne pride do nevarne, celo smrtne nesreče. Čemaž oziroma divji česen so poznali že stari Rimljani, ki so cenili predvsem njegove zdravilne učinke. Čemaž je sicer znan tudi kot medvedji česen, saj je rastlina, ki jo iščejo medvedi, ko se prebudijo iz zimskega spanja. Njegovi očiščevalni učinki namreč medvedom pomagajo, da se prečistijo in iz telesa preženejo neželene snovi ter poživijo organizem.

Zdravilne lastnosti

Čemaž danes praviloma nabiramo v kulinarične namene, a je vendar dobro poznati tudi nekaj zdravilnih lastnosti, ki jih ima. Odličen je pri čiščenju krvi in prebavil, pomaga zniževati visok krvni tlak in vsebnost nezdravega holesterola, učinkovit pa je tudi zoper arteriosklerozo. Je naravni antibiotik, odvaja odvečno vodo iz telesa in pomaga pri odganjanju glist. Pomaga pri težavah z dihali, izboljšuje splošno počutje in preganja spomladansko utrujenost. Prav tako sprošča mišice in krepi želodec. V telesu v prvi vrsti deluje razkužilno, razmaščevalno, spodbujevalno in krepčilno.

Uporaba čemaža

Tudi tukaj velja pravilo zmernosti. Ne uživajte ga v prevelikih količinah, saj lahko draži želodec. Naj velja kot dodatek ali začimba k omakam, juham, prikuham, špinači ... Največ zdravilnih učinkovin boste zaužili, če ga boste uživali svežega, sicer ga k jedem dodajajte na koncu. Sveže pripravljeni listi bodo pomagali pri čiščenju ledvic in mehurja ter pospešili izločanje seča. Privoščite si smuti, pripravite namaz s čemažem. Sveže iztisnjen sok iz čemaža bo očistil tudi zasluzena pljuča in pomagal okrepiti oslabljen imunski sistem.   

Čemažev preliv

Potrebujemo eno čebulo, en šopek sesekljanega čemaža, 100 mililitrov jogurta, 100 mililitrov smetane za kuhanje, dve vejici peteršilja, poper in sol. Zelišča drobno sesekljamo, zmešamo z jogurtom in smetano ter po okusu solimo in popramo. Po želji dodamo nekaj sira.