Škandal Evrovizije

Hude obtožbe: zmagovalna pesem Evrovizije je plagiat!

N.S.
14. 5. 2023, 22.26
Posodobljeno: 15. 5. 2023, 07.42
Deli članek:

Švedska pevka Loreen se je z drugo zmago zapisala v evrovizijsko zgodovino. Zdaj so se menda pojavili dokazi, da je zmagovalna pesem Tattoo plagiat!

Arhiv Svet24
Ukrajinska pevka Mika Newton je tudi sama potrdila, da je pesem Tattoo, s katero je Loreen zmagala na letošnji Evroviziji, plagiat.

Švedska zvezdnica Loreen je z zmago namreč postala edina ženska, ki ji je dvakrat uspelo zmagati na največjem glasbenem tekmovanju, Evroviziji. Medtem ko so mnogi navdušeni nad njeno ponovno zmago, saj je zbrala največ točk po mnenju strokovnih komisij vseh letošnjih sodelujočih držav, medtem ko je ljudi najbolj prepričal finski izvajalec, se zdi, da Švedska nikakor ni pričakovala, da bo resnica o zmagovalni pesmi prišla na dan. Na spletu so se namreč usuli številni komentarji, da je zmagovalna pesem letošnje Evrovizije pravzaprav plagiat.  

Profimedia
Švedska pevka Loreen med nastopom na Evroviziji.

Obtožba podkrepljena z dokazi 

V javnosti se je namreč pojavil posnetek pesmi, ki je nastala že leta 2005. Gre za pesem ukrajinske izvajalke Mike Newton, ki je zdaj tudi sama prijavila njeno kršenje avtorskih pravic. Mnogi so zdaj prepričani, da je Loreen s tem prekršila najstrožje pravilo sodelovanja na prestižnem glasbenem tekmovanju. Sicer pa se je Loreen že pred velikim finalom letošnjega izbora za Pesem Evrovizije spopadala z obtožbami, da njena pesem Tattoo vsebuje velik del pesmi The Winner Takes It All skupine ABBA in pesmi Flying Free glasbene skupine Pont Aeri, a največ prahu je dvignila prav ukrajinska pevka Mika.  

Profimedia
Ukrajinska pevka Mika Newton.

Loreen: "Nimam časa za te stvari!"

Na hude obtožbe številnih gledalcev se je odzvala tudi zmagovalka Evrovizije Loreen: "Iskreno povedano, temu res ne posvečam preveč energije. Nimam časa za te stvari. Predstavljala sem Švedsko, vso energijo sem vlagala v nastop, zato mi je bilo za tovrstne stvari škoda časa," je povedala Loreen. Številni gledalci iz vseh sodelujočih držav glasbenega tekmovanja pa so tudi prepričani, da je bila letošnja zmaga Švedske "dogovorjena", da bo lahko Evrovizija drugo leto potekala na Švedskem, ko je - ne boste verjeli - 50. oblenica zmage skupine ABBA na Evroviziji. Naključje ali je bilo res vse zrežirano?

Corinne Cumming/EBU
Velika zmagovalka Evrovizije 2023 je švedska predstavnica Loreen, ki je zmagala že leta 2012.

Strokovni komentar

Za komentar o plagiatorstvu pesmi Tattoo smo prosili tudi dva znana slovenska glasbenika, ki sta povedala: "Pesem ima očitne elemente pesmi skupine ABBA, skupine Pont Aeri in pevke Mike Newton. Da lahko rečemo, da je nekaj plagiat, mora biti štiri takte merilne enote, da gre za krajo, torej da so v teh štirih taktih ukradeni akordi in harmonije in ostalih elementov. V primeru dela pesmi The Winner Takes It All ime pesem Tattoo sposojenih tri takte, pri četrtem pa gre za ton višje kot original. Pesem Tattoo pa ima veliko preveč podobnosti z ukrajinsko iz leta 2005, preveliko, da bi jo lahko ignorirali. Takšna stvar ne more biti kar tako pometena pod preprogo."  

Profimedia
Abba