Zdravje

Oh, ta herpes! Zakaj spet?

MIJA REN / revija Bodi zdrava
16. 5. 2023, 17.00
Posodobljeno: 16. 5. 2023, 22.03
Deli članek:

Če ste to izkusili na lastni koži, dobro veste, da virus herpesa, ko se enkrat okužimo z njim, vse življenje ostane v našem telesu, zato se njegov izbruh rad večkrat ponovi.

Dreamstime
/

Po nekaterih podatkih je z virusom HSV 1 okuženih od 75 do 90 odstotkov ljudi. Virus ob primarni okužbi prodre v telo, nato pa se naseli v živčne celice, kjer je skrit pred človekovo obrambo in miruje do ponovnega izbruha. To se lahko zgodi zaradi zmanjšane odpornosti, stresa, menstruacije, prehlada, prebavnih motenj, povišane telesne temperature in operativnih posegov, izbruh pa lahko sprožijo tudi zunanji vplivi, kot so vnovična okužba z virusom, ultravijolična svetloba, kajenje, pitje alkohola in kave. Herpes se na istem ali skorajda istem mestu kot prvič lahko nenehno pojavlja – tudi na vsakih nekaj tednov (ali pa se sploh ne pojavi). Kako ukrepati, ko se? Takoj ko se pojavijo njegovi simptomi in koža še ni ranjena, uporabite antiseptik (alkohol, propolis ali vodikov peroksid). Herpesu se sicer ne boste mogli izogniti, vendar bo ta nastal v veliko blažji obliki.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!