Zdravje

Kaj morate upoštevati, da bo hujšanje s tekom učinkovito?

Nina Kovač / revija Bodi Zdrava
21. 3. 2023, 17.00
Deli članek:

Za tek velja, da je ena od odličnih telesnih dejavnosti, če želite izgubiti nekaj kilogramov, če pa ob teku prilagodite tudi jedilnik, bo cilj zagotovljen.

Shutterstock
Tek

Kdaj začnete izgubljati kilograme?
Tako pri hujšanju s tekom kot tudi pri vseh drugih dietah velja, da morate imeti negativno energijsko bilanco. To pomeni, da morate porabiti več energije, kot je vnesete v telo. Poleg tega je zlato pravilo tudi to, da morate poskrbeti, da ne izgubljate mišične mase, ampak maščobe.

Kako do primernega rezultata?
Ob teku morate imeti primerno prehrano, ki zagotavlja dovolj podpore telesu pri povečani aktivnosti. Zato opomba: če želite imeti lepo telo na plaži, to začnite načrtovati že zdaj, in ne maja ali junija. Hujšanje je treba vedno načrtovati dolgoročno, saj bodo rezultati samo tako zagotovljeni. Še bolje pa je, da se namesto hujšanja odločite za spremembo življenjskega sloga.

Kaj morate še vedeti?
Hitrega izgubljanja kilogramov ni – tudi s tekom ne. Tako kot kilogramov ne pridobimo čez noč, jih tudi izgubiti ne moremo v tako kratkem času. Večina hitrih diet temelji na izgubi kilogramov na račun izgubljanja večje količine vode, vendar je naš cilj izgubiti podkožno maščevje, in ne vode, ki je nujno potrebna za pravilno delovanje našega organizma.

Zakaj hitro hujšanje ni priporočljivo?
Naše telo je sestavljeno iz 70 odstotkov vode z razlogom in večina hitrih diet povzroči le izgubo vode, ta pa je življenjskega pomena za telo. Dehidracija povzroči primanjkljaj vode v celicah in jim tako onemogoča njihove osnovne naloge. Poruši se ravnovesje elektrolitov v telesu, kar povzroči oteženo prenašanje sporočil po telesu, posledica tega pa je odmiranje zdravih celic. Nekatere diete zmanjšajo količino zaužitih kalorij pod raven, ki jo telo potrebuje za normalno delovanje. To povzroči stradanje telesa, ki sproži obrambni mehanizem. Posledica stradanja je tudi ta, da telo hrani maščobe in porablja druge vrste energijskih zalog. Hitro hujšanje naredi telesu več škode kot koristi, saj je hitra izguba teže velik šok za telo ter tako uničuje ravnovesje in harmonijo, ki vladata v njem.

Koliko je zdravo?
Dokazano je, da na mesec ni priporočljivo izgubiti več kot štiri kilograme. Pri tem imajo ključno vlogo začetno stanje vadečega, konstitucija telesa, presnova itd. Včasih se kljub rednemu teku telesna masa poveča, kar pa ne pomeni, da smo spet pridobili maščobe. Zavedati se moramo, da z vadbo izgubljamo podkožno maščobo, obenem pa pridobivamo mišično maso, tako da zgolj številka na tehtnici ni pravi kazalnik našega dejanskega stanja.

PREDNOSTI HUJŠANJA S TEKOM

*Kilograme izgubljate tudi takrat, ko počivate

Visokointenzivna rekreacija, kot je tek, spodbuja večjo porabo kalorij po vadbi v primerjavi z nizkointenzivno. S tekom boste tako izgubili več kalorij, kot bi jih samo s hojo na enaki razdalji. Iz raziskav so ugotovili, da tekači dolgoročno shujšajo tudi do 90 odstotkov več kot tisti, ki hodijo.

*Učinkovitejši od hoje
Čeprav mit pravi, da porabimo enako število kalorij, če pretečemo ali prehodimo isto razdaljo, lahko v enakem času pretečemo tudi 2- do 3-kratno razdaljo, kot jo prehodimo, in tako hujšamo še bolje in učinkovitejše.

*Vadba je poceni
Za tek potrebujete zelo malo, le par kakovostnih športnih copatov. Lahko tečete sami, v dvoje ali v skupini, skorajda kjer koli želite. Tek je tako zelo priročen, saj je ugoden in dostopen.

*Izboljša počutje
Naj tek postane vaša dnevna rutina, s katero si boste izboljšali splošno počutje. Nedavno so do istega spoznanja prišli tudi znanstveniki, saj naj bi zmerna do intenzivna vadba, kot je tek, povzročila, da se v možganih izločajo kemikalije, ki povzročajo dobro počutje.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.