Takšna in drugačna inteligenca

ChatGPT "ni nič drugega kot generator sranja"

G.G./STA
21. 3. 2023, 16.35
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 16.48
Deli članek:

Tiskovni predstavnik madžarskega premierja Viktorja Orbana se je zapletel v besedni dvoboj z evropskim poslancem Danielom Freundom. Kot pripomoček sta uporabljala program umetne inteligence ChatGPT.

Profimedia
Orbanov tiskovni predstavnik Zoltan Kovacs.

Nemški poslanec Daniel Freund, ki v Evropskem parlamentu pripada politični skupini Zelenih, je ChatGPT prosil, naj napiše rap pesem o korupciji na Madžarskem. Korupcija je sicer ena od občutljivih tem v tej državi članici, ki ji v Bruslju očitajo, da tamkajšnje politične elite zlorabljajo državna in evropska sredstva.

ChatGPT je odgovoril s pesmijo, ena od kitic pa se glasi: "Od nogometnih klubov do luksuznih gradov, Orbanov imperij je zgrajen na prevarah in goljufijah; čas je za čiščenje, čas je za boj, ne bomo se umaknili, dokler Orban ne odide." Freund je bil nad rezultatom navdušen, kot je razvidno iz njegovega profila na Twitterju, kjer je v ponedeljek objavil pesem.

A Orbanov tiskovni predstavnik Zoltan Kovacs mu ni ostal dolžan in je na Twitterju objavil pesem, ki jo je o Freundu zložil ChatGPT, v njej pa je poslanca opisal kot "borca za demokracijo". "Naj vam povem o Danielu Freundu, nemškem politiku, ki ga morate razumeti; zastopa Zelene v bundestagu, bori se za pravičnost in svobodo, uživa v razkošju," se glasi ena od kitic. Kovacs je ob tem zapisal, da je pesem dokaz, da ChatGPT "ni nič drugega kot generator sranja".

ChatGPT je kratica za Chat Generative Pre-Trained Transformer, ustvarilo pa ga je podjetje OpenAI. Gre za domnevno napreden program za komunikacijo z uporabniki, ki je med drugim zmožen napisati esej, skladati glasbo in odkrivati napake v računalniških kodah. Dodajmo, da je esej zmožna napisati tudi opica, če ji uspe izbrati pravilen vrstni red črk.