Zdravje

ABC zdravja intimnih predelov

Mija Ren / revija Bodi Zdrava
19. 3. 2023, 17.00
Deli članek:

Intimna higiena je bistvena za preprečevanje okužb in zdravo spolnost, pri negi pa je treba uporabiti kakovostne in blage izdelke, ki ne bodo porušili PH-vrednosti nožnice.

Shutterstock
Med skrbjo za zdravje ima posebno mesto intimna nega, ki spada med pomemben del osebne higiene.

Kaj vpliva na zdravje intimnih predelov

Na zdravje intimnih predelov vplivajo različni dejavniki, med njimi nedvomno hormonske spremembe, kot so menstruacija, menopavza, nosečnost, poporodno obdobje. Vsak izmed teh posebnih dejavnikov lahko zruši mikrofloro sluznice nožnice.
Prav tako na zdravje vplivajo zunanji dejavniki, med njimi spolni odnosi, nošenje tesnih oblačil, jemanje antibiotikov, hormonsko nadomestno zdravljenje, sladkorna bolezen in nepravilni način higiene. Vse to lahko privede do kožnih boleznih, okužb sečil in vaginalnih bakterijskih ali glivičnih okužb. Najpogostejši znaki in simptomi porušene mikroflore sluznice nožnice so srbenje, pekoč občutek, bolečina in izcedek.

Poleg tega se koncentracija estrogena s staranjem zmanjša, nožnica in vulva pa postaneta bolj suhi in manj elastični. To se lahko pojavi tudi pri ženskah, ki so pod stresom, ki jemljejo antidepresive in pri tistih, ki se zdravijo zaradi raka. Vse to vodi do vaginalnega draženja, povečane suhosti in dovzetnosti za vaginalne okužbe ter poškodbe, ki vplivajo na zmanjšanje spolnega vzburjenja in splošnega slabega počutja.

ABC zdravja intimnih predelov

Čisto in suho spodnje perilo

Pri intimni higieni ima ključno vlogo spodnje perilo. Čisto in suho spodnje perilo pomaga zmanjšati draženje intimnega predela. Pri tem je idealen bombaž, ki diha, saj kožo ohranja hladno in suho.

NE pretesnim oblačilom

Odsvetovana sta uporaba ozkih hlač in materialov, ki ne dihajo, kot sta usnje in elastan, saj zmanjšujeta kroženje zraka, kar povečuje potenje in trenje.

Uporaba izdelkov za intimno nego

Za umivanje in nego intimnih predelov uporabljajmo izdelke, ki ne dražijo sluznice in ne porušijo naravnega okolja. Najbolj so priporočljivi izdelki z naravno fiziološko vrednostjo pH (od 3,5 do 4,5).

NE dišavam in konzervansom na intimnih predelih
Dišave in konzervansi v izdelkih za ženske strokovnjaki odsvetujejo. Tako se je dobro izogniti odišavljenim higienskih vložkom in odišavljenemu toaletnemu papirju, robčkom, ki vsebujejo alkohol, in intimnim dezodorantom.

Pravilno umivanje

Pravilno umivanje je od vagine proti danki. Ginekologi svetujejo prhanje, pri čemer je treba paziti, da ne izpiramo notranjosti nožnice.

Uporaba mehke suhe brisače

Po prhanju se lahko obrišete z mehko in popolnoma suho brisačo, ki vas lahko reši pred morebitnim tveganjem okužb, saj se bakterije zlahka prilepijo na mokre brisače in pralne krpe. Pri brisanju uporabimo brisačo, ki je samo naša.

Redna menjava vložkov in tamponov

Redna menjava vložkov in tamponov preprečuje rast nezaželenih bakterij.

Zdrava prehrana in pitje dovolj tekočine
Uravnotežena prehrana in pitje dovolj vode pomagata k splošnemu zdravju organizma.

Uporaba izdelkov za intimno nego

Uporaba kakovostnih izdelkov za intimno nego je zelo pomembna, saj zagotavlja, da naravna bariera nožnice ostane nedotaknjena in s tem zdrava.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

BZ
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava! Vabljeni k branju!