Rdeč tepih

Putin vidi kitajski mirovni načrt kot osnovo, »ko bosta Zahod in Kijev pripravljena«

G.G.
21. 3. 2023, 17.22
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 19.56
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je v Moskvi gostil kitajskega predsednika Xi Jinpinga. Uradni del pogovora je zaključen. O čem sta se pogovarjala?

Profimedia
Xi Jinping in Vladimir Putin po pogovorih v Kremlju.

V Kremlju so za prihod izjemno pomembnega gosta položili rdeč tepih, po katerem se je sprehodil Putinov »dragi prijatelj« Xi Jinping. Po rokovanju sta za zaprtimi vrati sedla za mizo in dala prosto pot besedam, ki so jih na Zahodu še bolj nestrpno pričakovali kot na Vzhodu.

Govorila sta o utrjevanju gospodarskega sodelovanja, ki je zaradi sankcij ključno predvsem za Rusijo. Po pogovoru je Putin omenil, da bodo okrepili sodelovanje na področju energetike, financ, transporta in logistike. Rusija pa bo med drugim nadaljevala s pomočjo pri gradnji jedrskih elektrarn na Kitajskem. Na koncu so podpisali dva sporazuma o partnerstvu in strateškem sodelovanju med državama do leta 2030.

Seveda nista mogla mimo vojne v Ukrajini. Putin je dejal, da bi lahko dele kitajskega mirovnega načrta vzeli kot osnovno pri reševanju konflikta v Ukrajini, vendar le, »ko bosta Zahod in Kijev pripravljena«.

Xi pa je modroval, da Peking podpira diplomatsko rešitev konflikta v Ukrajini. »Vodijo nas načela Združenih narodov (...) in spodbujamo mirno rešitev« spopadov v Ukrajini, je povedal in dodal: »Vedno smo za mir in dialog.«