Kršitve delovne zakonodaje

Neuradno: Na RTVS prikrita delovna razmerja, zaposlovanje brez razpisa, prekomerno nadurno delo

S.R./STA
21. 3. 2023, 13.51
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 14.09
Deli članek:

Nezakonita razrešitev Natalije Gorščak z mesta direktorice Televizije Slovenija kot kaže še zdaleč ni edini greh na Radioteleviziji Slovenija. Delovna inšpekcija je po neuradnih informacijah STA v nadzoru na RTVS ugotovila več kršitev delovne zakonodaje.

Marko Vavpotič / M24
/

Težave na Radioteleviziji Slovenija se kopičijo. Potem ko je senat Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani včeraj odločil, da je bila razrešitev Natalije Gorščak z mesta direktorice Televizije Slovenija avgusta 2021 nezakonita, STA danes poroča o več kršitvah delovne zakonodaje, ki naj bi jih med nadzorom ugotovila delovna inšpekcija. Na inšpektoratu za delo so izvedbo nadzora potrdili, a odprtih postopkov ne komentirajo.

Nadzor nad RTVS naj bi pokazal na prikrita delovna razmerja - ko delavec opravlja enake naloge v enakem obsegu kot zaposleni, a delo opravlja prekarno kot honorarni sodelavec. Zaposlovali naj bi brez razpisa, nekateri od zaposlenih pa za delovna mesta, ki jih opravljajo, naj ne bi izpolnjevali pogojev. Ugotovljeno naj bi bilo tudi nespoštovanje oz. onemogočanje tedenskega počitka ter prekomerno delo oz. prekomerno število nadur. V enem primeru naj bi inšpekcija ugotovila celo posredovanje delavcev - ko nekdo delo opravlja preko tujega s.p..

Desetletje nazaj

Z vprašanji se je STA obrnila tudi na inšpektorat za delo. Vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja za delo Luka Lukić je pojasnil, da postopkov na RTVS ne more komentirati, saj so uradno še odprti, lahko pa pove, da že te prve ugotovitve kažejo na večje število prekrškov s področja delovnih razmerij. "Po ugotovitvah v tem nadzoru se je RTVS z vidika delavskih pravic vrnil dobro desetletje nazaj, preden so se aktivirali sindikalni boji," je dejal.

Kako bo postopek tekel naprej, je težko predvideti, saj zakon dopušča roke in morebitne ugovore, tudi pritožbe, ki omogočajo tudi zavlačevanje postopka, je pojasnil Lukić. Po neuradnih informacijah STA pa je vodstvo RTVS že zaprosilo za podaljšanje roka. Na odziv vodstva javnega zavoda STA še čaka.

Odločitev sodišča "spoštujejo"

Kar zadeva nezakonito razrešitev Gorščakove, se ta po odločitvi senata na delovno mesto ne more vrniti, saj se ji je mandat že iztekel. Kot smo poročali včeraj, po njenih besedah za nobeno od dejanj, torej "niti za nezakonito imenovanje niti za nezakonito razrešitev, ki so jo s svojim neaktivnim delovanjem podprli, očitno ne bodo odgovarjali". Prav tako tudi plačilo stroškov tožbe ne bo bremenilo nikogar osebno, ampak vse plačnike prispevka za Radiotelevizije Slovenije, je dodala.

Iz vodstva RTVS so danes v odzivu na omenjeno sodbo sporočili, da so prejeli odločitev sodišča, ki jo spoštujejo. Menijo sicer, da sodišče ni upoštevalo vseh argumentov in dejstev. Zato bodo proučili možnosti uporabe drugih pravnih sredstev.