Semena čudežnega drevesa

Ricinusovo olje za lepo In zdravo kožo ter lase

Mare Koren
19. 3. 2023, 07.00
Deli članek:

Močni lasje, dolge trepalnice in lepa koža so sanje vsake ženske. Z vsestranskim ricinusovim oljem lahko svoje sanje končno uresničite, saj je to darilo iz narave izjemen lepotni pripomoček.

Dreamstime
ricinusovo olje

Ricinusovo olje pridobivamo iz semen tropskega ricinusa (Ricinus communisa) ali tako imenovanega čudežnega drevesa, največ ga prihaja iz Indije, Brazilije in Kitajske. Semena vsebujejo toksično beljakovino ricin, v nasprotju s semeni pa je olje ricinusa nestrupeno. Danes ga tako kot naši predniki uporabljamo v zdravilne namene (za notranje in zunanje tegobe), na primer pri zaprtju ali za boljše celjenje udarnin, vse bolj priljubljeno pa postaja tudi kot lepotno sredstvo.

Nega z ricinusovim oljem

Ricinusovo olje odlično prodira v medcelični prostor, zato ga s pridom uporabljamo za odpravljanje prhljaja, brazgotin, starostnih lis in hemoroidov. Lepotne hiše ga dodajajo tudi v kreme, šminke, maskare, briljantine za lase, negovalna sredstva za kožo in kopalna olja. Seveda pa je v čisti obliki še učinkovitejši.

Dolge trepalnice in sijoče obrvi

Poskrbite, da bodo trepalnice povsem brez ličil, šele zatem nanesite nanje čisto malo olja, najbolje z vatirano paličico ali s čisto krtačko od maskare. Odvečno olje popivnajte z brisačko, da ne pride v stik z očmi. Olje pustite na trepalnicah dve uri ali še bolje čez noč. Zjutraj s kosmom vate in pri zaprtih očeh olje odstranite s trepalnic, po potrebi uporabite tudi blago čistilno sredstvo.

Za močne lase in zdravo lasišče

Ricinusovo olje spodbudi rast las, jih okrepi ter naredi bolj sijoče in mehke. Pomaga tudi pri srbečem lasišču in prhljaju. Olje rahlo segrejte in ga vmasirajte v sveže umite in vlažne lase. Po masaži si ovijte glavo v toplo brisačo in pustite delovati vsaj dve uri. V ta namen je najbolje uporabiti staro brisačo, saj olje na tkanini pusti sledi. Po dveh urah si lase še enkrat (po potrebi tudi večkrat) temeljito umijte s šamponom.

Dreamstime
Ricinusovo olje spodbudi rast las, jih okrepi ter naredi bolj sijoče in mehke.

Testirajte

Nekaj kapljic ga nanesite na notranjo stran podlakti in počakajte na morebitno reakcijo. Če se koža nič ne vzdraži, lahko brez skrbi preizkusite ricinusovo olje na vse mogoče lepotne načine.

Trepalnice

Če si želite dolgih in močnih trepalnic, uporabite ricinusovo olje, saj odebeli trepalnice in jim podari sijaj. A brez alergijskega testa olja nikar ne nanašajte na predel okoli oči (nevarnost konjunktivitisa).