Zdravje

Vas muči nespečnost? Ključ je v ravnovesju

Wang Zili, zdravnik TKM, Petra Kolar / revija Bodi Zdrava
20. 3. 2023, 17.00
Deli članek:

Ljudje tretjino svojega življenja prespimo, zato je kakovost spanja za človeka zelo pomembna. Kitajska medicina je starodavni tradicionalni sistem zdravljenja; poglejmo, kaj priporoča za spanje.

Shutterstock
Kako pa kaj vaš spanec?

Po sistemu tradicionalne kitajske medicine se najprej postavi prava diagnoza, ki se zelo razlikuje od sistema zahodne medicine, razlika je precejšnja tudi v terminologiji. Na podlagi pogovora, spraševanja ter jezik in pulz diagnostike se dodeli terapija, ki lahko zajema več kombinacij, kot so akupunktura, terapevtska masaža, vakuumski kozarci (ventuze) in tudi naravni zeliščni pripravki.

Diagnoza: Tradicionalna kitajska medicina (TKM) deli patologijo osebe na »notranje« in »zunanje vzroke«.

Kitajska medicina verjame, da je svet sestavljen iz petih elementov – lesa, ognja, zemlje, kovine in vode. Starodavni Kitajci so svet povzemali na podlagi opazovanja in izkušenj ter iz tega tudi razvili teorijo o petih elementih.

Obenem ima tradicionalna kitajska medicina še teorijo o jinu in jangu, teorijo o vitalni energiji či, krvi in telesnih tekočin, teorijo notranjih organov (dzang fu) itd. Fizično stanje vsakega človeka je drugačno, tako kot imamo ljudje različne krvne skupine. TKM opazuje človekove oči, obloge na jeziku, sprašuje o bolnikovem stanju in tipa bolnikov utrip na zapestjih rok, da lahko oceni, ali sta bolnikov jin in jang uravnotežena ter ali so notranji organi med seboj usklajeni. Šele nato je podan ustrezen načrt zdravljenja.

Pomanjkanje spanja je pogosto posledica »srčno-ledvične disharmonije«. V teoriji kitajske medicine pet organov (jetra, srce, vranica, pljuča in ledvica) ustreza petim elementom (lesu, ognju, zemlji, kovini in vodi), predstavljajo pa tudi pet okusov, pet barv in pet čustev. Jetra na primer predstavljajo jezo, srce veselje, vranica razmišljanje, pljuča žalost in ledvice strah.

To je notranji dejavnik človekovega slabega spanca. Pretirana čustva ali nihanja v razpoloženju zaradi pomanjkanja ali presežka energije v določenem organu za spanec pomeni grožnjo. Da lahko imamo kakovosten spanec, moramo imeti uravnovešena čustva.

Zunanje dejavnike delimo na šest pogojev: veter, mraz, vročina, vlaga, suhost in ogenj. V starih časih ni bilo mikrobiologije in je bilo nemogoče prepoznati bakterije ali viruse. Zato je kitajska medicina človeške bolezni, ki jih povzročajo zunanji dejavniki, strnila v teh šest stanj. Če ima oseba denimo veliko vlage, se na jeziku pogosto pokažejo sledi zob, obloga na jeziku je rumena, blato je lepljivo, mazavo. Kadar pa je oseba zelo jezna, se pokažejo simptomi, kot so rdeč jezik, rumen oz. temen urin, lahko se pojavi celo herpes v ustih itd.

Veter, mraz, vročina, vlaga, suhost in ogenj lahko štejemo za naravne dejavnike. Ti so prav tako zelo pomembni pri spanju. Ljudje na zemljepisno različnih krajih imajo navadno različne spalne navade. Medvedi, ki živijo na severu, imajo pogosto navado zimskega spanja. Medvedi, ki živijo blizu ekvatorja, le redko hibernirajo. Dolžina dneva in noči je različna, različno pa je tudi spanje ljudi. Zaradi električnih luči človeka ne omejuje več narava in lahko dela ponoči. Čeprav to izboljša učinkovitost proizvodnje, tudi ljudje ne sledijo več naravnim zakonom kot druga bitja v naravi, zato se zlahka pojavijo nekatere težave, ki jih imajo živali le redko. Ljudje najprej, zaradi neupoštevanja naravnih zakonov, opazimo težave prav pri spancu. Prebujanje ponoči, sanje ter premišljevanje o najrazličnejših stvareh, ki ne spadajo v nočni počitek, so tri najpogostejše motnje.

Tisoč ljudi, ki slabo spijo, ima za to pogosto tisoč različnih razlogov. Zato se kitajska medicina nagiba k izvajanju različnih zdravljenj glede na različne okoliščine.

Metode zdravljenja se kombinirajo

Kitajska medicina verjame, da ima človeško telo poleg krvnih žil in živcev tudi neke vrste kanale, in sicer meridijane. Po njih teče človeška vitalna energija či, na njih pa je tudi nekaj različnih vozlov, ki so akupunkturne točke. Različne akupunkturne točke imajo različne učinke. Na primer, točka šenmen na zapestju lahko stabilizira duha in izboljša spanec, točka dzusanli na nogi pa lahko okrepi imunski sistem in prežene utrujenost.

Odvisno od vrste nespečnosti bo kitajski zdravnik izvajal akupunkturo na različnih akupunkturnih točkah. Sočasno se lahko uporabljajo masaža, ventuze, metoda guaša, ki bodo pomagale pacientom poglobiti pretok na meridijanih in sprostiti telo. S tem se bo okrepil spanec.

Različni kitajski zdravniki imajo pogosto različne rešitve za bolnike. To je podobno, kot kadar različni ljudje razlagajo isto stvar z uporabo različnih besed ali celo različnih jezikov. Namen TKM pa je za vse enak: kako v človeškem telesu, umu in duhu vzpostaviti ravnovesje, da bo posameznik na vseh področjih lahko deloval lahkotno, dobro in zdravo. Brez dobrega spanca je namreč vsako opravilo lahko mučno.

Priporočila glede prehrane in zelišč: »Ste to, kar jeste«

Hrana je za človeka zelo pomembna. Skoraj vsa tradicionalna medicina daje hrani velik poudarek. Pravzaprav se telo preoblikuje s hrano, ki jo jeste (velja pregovor Ste to, kar jeste). Kitajska medicina verjame, da s hrano v telesu uravnovešamo energiji jin in jang, pa tudi les, ogenj, zemljo, kovino in vodo. To je nekoliko podobno sodobni medicini, ki verjame, da lahko nekatera živila dopolnijo pomanjkanje beljakovin in vitaminov v telesu, vendar TKM bolj poudarja celostno harmonijo v telesu, zato priporoča vnos živil, ki krepijo vse elemente sočasno. Če zanemarimo en sam element, se poruši ravnovesje tudi na drugih, zato je celostni pristop pri obravnavi težave kompleksen in tudi najpomembnejši.

V TKM ima zeliščna medicina posebno mesto in je enakovredna drugim terapijam, ki jih uporablja kitajska medicina, saj šele s celostnim pristopom dosežemo ravnovesje celotnega organizma.
Živali nagonsko vedo, da jedo določene rastline za zdravljenje določenih bolezni. Psi, na primer, pogosto pojedo posebno travo, nato pa jo izpljunejo, ko čutijo nelagodje v želodcu. Bolni orangutani jedo tudi nekatere rastline, ki jih zdravi navadno ne jedo. Pračlovek je ohranil nekatere starodavne nagone iz živalskega obdobja, hkrati pa je z opazovanjem povzel lastnosti različnih rastlin. Zdravniki TKM skušajo ohranjati kombinacije teh rastlin in različnih proizvodnih tehnik za doseganje različnih učinkov pri zdravljenju različnih bolezenskih stanj.

Ključ je v ravnovesju

Ključni dejavnik zdravljenja po tradicionalni kitajski medicini leži v ravnovesju – ravnovesju jina in janga ter ravnovesju petih elementov. Zato se zdravljenje s kitajsko medicino vedno osredotoča na celoto. To se tudi bistveno razlikuje od sodobne medicine. Seveda se z napredkom sodobne medicine nenehno razvija tudi kitajska medicina. Kitajska je na primer odprla predmete za študij tradicionalne kitajske medicine na univerzah in s tem omogočila tudi razvoj in nove tehnologije.

Da lahko odpravimo težavo nespečnosti, moramo najprej poznati vzrok. S celostnim pristopom TKM v diagnostiki in zdravljenju bo tudi nespečnost premagana naravno in neagresivno. Priporočil, kako pregnati nespečnost, je veliko in vsak nasvet ni koristen za vsakogar, ker mu ne bo prinesel želenega rezultata. Opogumite se in pridite v našo ordinacijo Dao TKM na pregled in posvet, saj verjamem, da lahko težave s spancem premagamo z metodami, ki so varne, naravne in prijetne.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

BZ
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava! Vabljeni k branju!