Nasveti strokovnjakinje

Pomladite svojo kožo, še preden vas dohiti poletje

Mare Koren
25. 2. 2023, 06.40
Deli članek:

Zimski čas je odličen del leta, ko lahko izvajamo določene pomlajevalne postopke za regeneracijo in obnovo kože, po katerih je koža bolj občutljiva na sončno svetlobo. Pozimi so namreč UV žarki manj močni, zaradi česar je uporaba invazivnejših postopkov varna.

Luka Švigelj
Izvajanje kemičnega pilinga.

Kljub temu da je zunaj še vedno zima, pa nas daljši dnevi spominjajo na to, da se kmalu približuje toplejši del leta in z njim tudi močnejši sončni žarki. Zato, v kolikor želite pomladiti svojo kožo, pohitite, saj bodo toplejši meseci, polni sončnih žarkov, prej ali slej tu.

Laura, zakaj se je potrebno določenim tretmajem izogibati v poletnih mesecih in kako dolgo se po njih ne smemo izpostavljati sončnim žarkom?

Koža je po invazivnejših pomlajevalnih postopkih, s katerimi povzročimo intenzivno obnovo in regeneracijo kože, fotosenzibilna in bolj občutljiva na UV sevanje, zato se je sončnim žarkom potrebno izogibati vsaj 4 – 8 tednov po izvedeni terapiji. S tem predvsem zmanjšamo možnost za nastanek neenakomerne pigmentacije kože oz. hiperpigmentacije.

Kateri pa so ti postopki za intenzivno obnovo kože?

Postopki, ki jih izvajamo predvsem v jesenskem in zimskem delu leta, so kemični oziroma kislinski piling kože, microneedling in lasersko pomlajevanje kože.

Nam lahko prosim podrobneje opišete posamezne terapije?

Kemični oziroma kislinski piling

Kemični piling je najstarejša metoda pomlajevanja kože, ki so jo uporabljali že v antiki in srednjem veku, in velja za enega izmed najbolj pogostih ter najučinkovitejših kozmetičnih in medicinskih postopkov za izboljšanje stanja in videza kože.

S kemičnimi pilingi izboljšamo tonus in videz kože na način nadzorovane odstranitve zgornjih plasti povrhnjice s pomočjo organskih kislin. Pravilno izveden in individualno izbran profesionalni kislinski piling je odlično orodje v boju proti staranju in za izboljšanje videza kože pri mnogih problematikah. Pilingi so namenjeni za odstranjevanje znakov staranja, ki se kažejo z gubicami, hiperpigmentacijami, hiperkeratozami (zadebelitev kože) ter za reševanje kožne problematike kot so razširjene pore, akne, hiperpigmentacije po aknah, seboreja, brazgotine in drugih. S kemičnimi pilingi ne izboljšamo samo videza povrhnjice, ampak vplivamo tudi na tvorbo kolagena v globljih plasteh kože. Z različno vrsto in različno koncentracijo uporabljene kisline dosegamo različno globino delovanja pilinga in s tem njegove učinke. Glede na globino delovanja jih delimo na zelo površinske, površinske, srednje globoke in globoke. Od globine delovanja kemične raztopine so odvisni učinki in pričakovani rezultati, vendar izbiro primernega pilinga prepustite usposobljenim strokovnjakom, ki vam bodo svetovali, kateri kislinski piling je najprimernejši za vaš tip kože in za dosego želenih rezultatov.

Luka Švigelj
Izvajanje kemičnega pilinga.

Microneedling

Microneedling je učinkovita terapija za izboljšanje strukture kože in odpravljanje njenih nepravilnosti. Je naravna metoda za spodbujanje tvorbe kolagena, ki je eden izmed najpomembnejših strukturnih proteinov v naši koži in ji zagotavlja mladosten, lep in zdrav videz.

Microneedling deluje na principu mehanskega prodiranja drobnih iglic ter ustvarjanjem mikro poškodb v koži, s čimer se spodbudi njena regeneracija. Med terapijo ustvarimo drobne mikro vbode v kožo, s čimer sprožimo intenzivno regeneracijo kože s tvorbo novega kolagena in stimuliramo proces celjenja po poškodbi, kar spodbuja izločanje rastnih faktorjev ter posledično sintezo kolagena ter izgradnjo normalne, zdrave mreže vezivnih in elastičnih vlaken. Pri terapiji tako ustvarjamo na tisoče drobnih poškodb, ki so nevidne in se zacelijo v parih urah in ne povzročijo nastanek brazgotin. Z mikro vbodi ustvarimo v koži kanalčke, po katerih lahko v kožo uvedemo različne sestavine, ki sicer zaradi varovalne vloge kože ne bi prodrle v globlje plasti. Obnovo tkiva dosežemo že s samostojno terapijo microneedlinga, še boljši učinek pa dosežemo s sočasnim nanašanjem učinkovin v izbranih koktejlih.

Luka Švigelj
Izvajanje micro needlinga

Microneedling uporabljamo predvsem na obrazu, vratu in dekolteju, namenjen pa je tudi zmanjševanju brazgotin in strij po telesu. Izboljšanje strukture kože je opazno kmalu po posegu, a je potrebno na končne rezultate počakati 8-12 tednov, ko se končajo procesi celjenja in regeneracije.

Lasersko pomlajevanje kože

V zadnjem času so laserske terapije čedalje bolj priljubljena metoda za pomlajevanje obraza, zato se zanje odloča vse več žensk in moških. Postopek je primeren za vse, ki bi si želeli pomladiti kožo na obrazu, vratu ali dekolteju, zgladiti gubice, povečati čvrstost kože, poenotiti ten kože ter odpraviti druge njene pomanjkljivosti.

Ne glede na to, kateri laser se uporablja za pomlajevanje (ločimo ablativne, neablativne in frakcionirane laserje), je vsem skupno pomlajevanje kože na račun sinteze novih kolagenskih vlaken. Zategnitveni efekt je lahko viden že takoj po izvedenem postopku, koža je že nekaj dni po posegu gladka, mehka in na videz pomlajena in sijoča. Izboljšanje površine kože opazimo po nekaj tednih, končni učinek pa lahko pričakujemo 3 - 6 mesecev po izvedbi postopka, saj se izgradnja novega kolagena nadaljuje vsaj še nekaj mesecev po posegu. Učinek posega lahko poveča tudi večkratna ponovitev terapije. V današnjem hitrem tempu življenja pa je pomembna prednost laserskega pomlajevanja kože tudi v tem, da mnogi laserski posegi ne zahtevajo rehabilitacije oziroma okrevanja in se lahko takoj vrnemo k vsakodnevnim aktivnostim.

Na trgu je ponudba laserskih terapij precej široka, zato smo lahko ob poplavi informacij, ki jih prejmemo, včasih zmedeni in zavedeni. Kadar se odločamo za lasersko terapijo, je zato pomembno, da smo dobro seznanjeni s svojimi možnostmi in da izvajanje terapije zaupamo strokovno usposobljenemu in izkušenemu osebju, ki bo z medicinskimi laserji poskrbelo za varno izvedbo terapij.

Luka Švigelj
Laura Sardinšek, magistrica kozmetike, diplomirana kozmetičarka in diplomirana medicinska sestra.

Ali se mora koža po opisanih postopkih dodatno zaščititi pred sončnimi žarki?

Sončnim žarkom se je potrebno izogibati vsaj 4 – 8 tednov po izvedeni terapiji, istočasno pa je nujno potrebna uporaba kreme z zaščitim faktorjem vsaj SPF30. Uporaba zaščitnega faktorja pa ni nujna samo po izvedenih invazivnejših postopkih pomlajevanja, ampak je pomembna skozi celo leto, saj na ta način preprečimo UV žarkom, da bi kožo poškodovali in povzročili njeno dodatno staranje in nastanek novih gubic.