Zdravje

TEST: Je vaše razmerje zdravo?

A. K. / revija Bodi zdrava
24. 2. 2023, 17.00
Deli članek:

Preverite, kako zdravo je vaše razmerje.

Pexels
Ljubezen

Ne glede na to, kako različne predstave imamo o romantičnih razmerjih, se strokovnjaki strinjajo o nekaterih ključnih, nujnih sestavinah zdravega partnerstva. To je odnos, ki obema omogoča osebni razvoj, svobodo, varnost in vključuje vzajemno spoštovanje.

KAKŠNI SO ELEMENTI ZDRAVEGA PARTNERSTVA?

Odprta, iskrena in varna komunikacija

Ta zagotavlja, da oba razumeta pričakovanja in potrebe drug drugega. V odnosu je prostor, da se oba izrazita, da sta oba pripravljena sklepati kompromise in spoštujeta zasebnost drug drugega.

Zdrave meje

Take meje ne pomenijo ujetništva ali tega, da drug okoli drugega hodita po prstih. Gre za spoštovanje tega, kaj je drugemu pomembno, in upoštevanje, da imata oba partnerja vsak svoje življenje. Zdrava meja nikakor ne pomeni omejevanja drugega, zagotovo pa pomeni skrb zase.

Funkcionalna povezovalna vedenja

K takim vedenjem se zatečeta, kadar zaznavata, da se oddaljujeta ali da je odnos ogrožen. Skupaj sta razvila nabor takih vedenj in dejavnosti, ki obema pomagajo ohranjati bližino.

IN KAJ JE NEZDRAVO PARTNERSTVO?

Tovrstno partnerstvo temelji na moči in nadzoru. Vključuje posesivnost, omejevanje, obtoževanje, grožnje, čezmerno ljubosumje, poniževanje, zanemarjanje in telesno nasilje. To niso nikakor znaki ljubezni, zato se od takega partnerstva čim prej umaknite.

Pexels
Ljubezen

ČAS ZA RAZMISLEK

Pomislite na svojega partnerja in pri vsaki od spodnjih trditev označite, ali napisana trditev zanj velja ali ne.

1. Podpira me pri večini mojih aktivnosti.

2. Spodbuja me, da preizkušam nove stvari.

3. Prisluhne mojim razmislekom, kadar želim z njim deliti kaj pomembnega.

4. Razume in sprejema, da imam svoje življenje.

5. Mojim prijateljem ni posebej všeč.

6. Pravi, da sem preveč vključena v različne dejavnosti.

7. Kadar nisva skupaj, me pogosto kliče ali mi pošilja sporočila.

8. Zdi se mu, da preveč časa porabim za urejanje in svoj videz.

9. Včasih je zelo ljubosumen in posedovalen.

10. Neutemeljeno me obtožuje, da ga varam.

11. Pogosto preverja, kje sem, ali od mene zahteva, da se mu javljam.

12. Prepričuje me, naj spremenim svoj videz.

13. Poskuša nadzorovati, kaj počnem in s kom se družim.

14. Omejuje moje stike s prijatelji in družino.

15. Močno niha v razpoloženju – od besnenja do izjemne nežnosti in opravičevanja.

16. Ne vem, kako naj se pogovarjam z njim, da ga ne bi razjezila.

17. Pogosto me kritizira in ničesar ne opravim dovolj dobro zanj.

18. Krivi me za svoje težave.

19. Grozi, da me bo poškodoval.

20. Prepričuje me, da ne bom nikdar več našla drugega partnerja.

21. Grozi, da se bo poškodoval.

22. Grozi, da bo poškodoval moje stvari.

23. Z menoj je grob.

24. Vpričo drugih me ponižuje ali kriči name.

25. Prisiljuje me v spolne odnose

Za vsak pritrdilen odgovor na trditve od 5 do 12 prištejte eno točko, za vsako pritrditev od vključno 13. trditve dalje pa 5 točk. Seštejte vse točke in preverite, kaj pravi rezultat.


VAŠ REZULTAT: 0 TOČK

V tem primeru je nič točk odličen rezultat. Pomeni, da je vaše partnerstvo na zdravi in pravi poti. Ohranjanje takega odnosa zahteva kar nekaj dela in vi ga očitno uspešno opravljate!

VAŠ REZULTAT: DO 2 TOČKI

Če ste dosegli eno ali dve točki, morda v svojem partnerstvu opažate vedenja, ki so nezdrava. To še ne pomeni nujno, da gre za opozorilne znake, ki napovedujejo kaj hujšega. Vseeno je pametno, da ste nanje pozorni in da poskrbite, da se ne razvijejo v nezdrave vzorce. Najboljši način je, da se o tem iskreno pogovorite s svojim partnerjem in mu poveste, kaj je za vas sprejemljivo, ob čem pa se ne počutite dobro. Spodbudite ga, da to z vami podeli tudi sam. Ne pozabite, komunikacija je ključna pri vzpostavljanju zdravih odnosov.

VAŠ REZULTAT: 3–5 TOČK

Videti je, da se v vajinem partnerstvu kažejo opozorilni znaki nezdravega odnosa. Ne prezrite jih, čeprav se morda za zdaj ne zdijo pomembni – kajti malenkosti lahko čez čas prerastejo v veliko hujše težave. Nobeno partnerstvo ni popolno, zahteva veliko dela in predanosti, vendar v zdravem razmerju ni prostora za nobeno vrsto zlorabe. Če se s partnerjem lahko pogovarjate in imate občutek, da vas je pripravljen slišati in upoštevati, se z njim pogovorite. Če imata težave v komunikaciji, ne najdeta stika in se nikakor ne moreta sporazumeti, za pomoč prosita koga od bližnjih ali se obrnita na strokovno pomoč. Svojo stisko podelite s prijateljico ali družino, ki vam lahko stoji ob strani.

VAŠ REZULTAT: VEČ KOT 5 TOČK

Ta rezultat že govori o nezdravem odnosu, v katerem se pojavlja zloraba. Če imate občutek, da je ogrožena vaša varnost, se takoj obrnite na bližnje in na pristojne institucije (Policija, Društvo na nenasilno komunikacijo, Društvo ženska svetovalnica). Ni treba, da se s tem spopadate sami, pomoč vam je na voljo, le poiskati jo morate.

Morda partnerja ne želite zapustiti, ker verjamete, da lahko odnos popravita, kar ob zavzetem delu, strokovni podpori in vzajemni motivaciji lahko uspe. Zavedajte pa se, da se človek spremeni samo, če se želi, in da partnerja v to ne morete prisiliti, še posebno če sam v svojem vedenju ne vidi napak. Osredotočite se nase in razmislite, kaj vi potrebujete za svoje zdravje in zadovoljstvo. Okrepite odnose s pomembnimi drugimi in vzpostavite okolje, v katerem boste varni in sprejeti.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava! Vabljeni k branju!