Zdravje

Živila, ki veljajo za afrodiziak

Nina Kovač / revija Bodi zdrava
22. 2. 2023, 17.00
Deli članek:

Nekatera živila veljajo za afrodiziak, saj vsebujejo nekatere snovi, ki tako pri ženskah kot pri moških povečujejo libido.

Pexels
Kaj postreči?

Zagotovo ste že slišali, da ostrige in jagode spadajo med živila, znana kot afrodiziak, morda pa ne veste, da je takih živil res veliko – tudi nekatera manj eksotična, kot so šparglji in celo kava. Obstajajo pa tudi živila, ki libido ubijajo.

Ginseng
Raziskave so dokazale, da tako azijski kot ameriški ginseng pomagata pri krepitvi libida, saj vplivata na centralni živčni sistem, ki spreminja hormone v samem procesu.

Shutterstock
Ginseng


Jabolka
Ste vedeli, da tudi jabolka spadajo med živila, ki so znana kot afrodiziak? Dr. Steve McGough pravi, da so nekatere raziskave že dokazale povezavo med jabolki in povečanim spolnim nagonom. Študija iz leta 2014 pravi, da je uživanje enega sadeža na dan povezano z boljšim spolnim življenjem pri mlajših ženskah.

Žafran
Žafran je kot izjemen afrodiziak znan še iz časov Kleopatre, ki naj bi se večkrat okopala v mlečni kopeli z žafranom prav zaradi njegovih učinkov. Nedavne raziskave pa so celo dokazale, da spodbuja gibljivost semenčic pri moških in celo zmanjša nekatere izmed stranskih učinkov na spolnost pri ljudeh, ki se zdravijo z antidepresivi.

Shutterstock
Žafran


Čili
Kapsaicin, snov, ki je odgovorna za pikantnost v čiliju, spodbuja živčne končiče na jeziku, ki sprostijo epinefrin. Ta poveča srčni utrip, ki nato sprosti endorfine, naravne opiate v telesu.

Fige
Fige so spolni stimulans in vsebujejo veliko aminokislin, ki povečujejo spolno vzdržljivost in povečujejo libido. Med afrodiziak pa naj bi spadale tudi zaradi svoje zapeljive oblike.

Shutterstock
Fige


Šparglji
V špargljih je ogromno vitamina E, ki povečuje pretok krvi in kisika v spolne organe. Vsebujejo tudi veliko kalija, ki je pomemben pri proizvodnji spolnih hormonov.

Avokado
Azteška beseda za avokado je testis. Avokado vsebuje veliko folne kisline ter vitamina B9 in B6, ki pomagata povečati proizvodnjo testosterona.

Shutterstock
Avokado


Banana
Banana vsebuje bromelain, encime, ki naj bi krepili spolno željo pri moških, pa tudi veliko kalija, riboflavina in vitamina B2.

Čokolada
Čokolada vsebuje stimulans feniletilamin, ki vzbuja občutke dobrega počutja. Tudi naravni kofein pripomore k temu, a to velja le za temno čokolado, v kateri je vsaj 75 odstotkov kakava.

Ostrige
Legenda pravi, da je Casanova nekoč zapeljal devico, tako da je s svojimi ustnicami med njene potisnil ostrigo. Cink v ostrigah je mineral, ki ima pomembno vlogo pri proizvodnji testosterona in semenske tekočine. Ostrige pa vsebujejo tudi dopamin, ki v možganih povzroči reakcijo in tako poveča spolno željo.

Shutterstock
Ostrige


Granatno jabolko
Ta sadež je poln antioksidantov, ki pripomorejo k zdravljenju vnetij, hkrati pa čistijo obloge na arterijah in tako pomagajo zagotoviti večji pretok krvi v vse predele telesa, tudi spolovila. Nekatere raziskave naj bi celo dokazovale pozitivne učinke pri erektilni disfunkciji.

Losos
Bogat je z maščobnimi kislinami omega-3, ki so pomembne za zdravje srca, hkrati pa dvigujejo libido, saj povečujejo proizvodnjo estrogena, testosterona in progesterona.

Shutterstock
Losos


Orehi in mandlji
So simbol plodnosti v umetnosti in tudi glavni vir koristnih maščobnih kislin, kot so recimo omega-3, ki pomagajo pri proizvodnji hormonov. Že sam vonj mandljev ženskam menda vzbuja strast.

Vanilja
Poleg omamnega vonja ima tudi pomirjujoč učinek, zato je pogosta sestavina kopeli. Če želite pričarati romantično večerjo, pa prižgite svečko z vonjem vanilje.

Shutterstock
Vanilija

Lubenica
Lubenica ima veliko citrulina, ki povečuje pretok krvi in s tem vpliva tudi na spolno vzburjenje.

Med
Že Hipokrat je govoril o medu in njegovi moči v spolnosti. Bor v medu pomaga pri uravnavanju hormonov in dušikovega oksida, kar pomaga povečati pretok krvi med vzburjenjem zaradi boljšega pretoka krvi po spolovilih.

Kava
Podobno kot pri čokoladi kofein v kavi poveča vzdržljivost in dviguje razpoloženje. Kava povečuje tudi raven dopamina v možganih, ta pa dviguje tako spolno željo kot tudi užitek.

Jagode
Vitamin C v jagodah je pomemben za proizvodnjo spolnih hormonov in kemičnih živčnih prenašalcev v možganih za povečanje libida.

Češnje
Vsebujejo kalij, vitamin C in antocianine, močne antioksidante, ki pomagajo ohranjati zdrav spolni nagon.

Živila, ki niso afrodiziak, čeprav so mnogi prepričani drugače
Čeprav smetana za stepanje velja za afrodiziak, vas moramo razočarati. Strokovnjaki pravijo, da ni nobenega dokaza za to, da bi imela lastnosti afrodiziaka. Tudi pokovka, ki jo pripravimo v mikrovalovni pečici, ni afrodiziak. Pravzaprav so ugotovili, da obstaja povezava med pokovko in nižjim številom spermijev pri moških. Mlečni izdelki vsebujejo sintetične hormone, negativno vplivajo na estrogen in testosteron, kar pomeni, da ne spadajo med živila, ki veljajo za afrodiziak.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava! Vabljeni k branju!