Ne gre jih podcenjevati

Ošpice trkajo na vrata, o novem primeru poročajo iz avstrijske Koroške

S.R.
22. 2. 2023, 08.13
Posodobljeno: 22. 2. 2023, 08.13
Deli članek:

Po izbruhu ošpic v Gradcu so zdaj prvi primer odkrili tudi na avstrijskem Koroškem, kjer je zbolela 19-letna oseba.

Profimedia
Ilustracija virusa ošpic.

Poročali smo že o izbruhu ošpic v Gradcu na avstrijskem Štajerskem, kjer so do ponedeljka zabeležili več kot 20 primerov okužb, pri čemer je šest otrok, starih od enega do enajst let, pristalo na pediatrični kliniki. Nekatere med njimi je ta zelo nalezljiva bolezen prizadela huje, zato je potrebna dodatna oskrba s kisikom.

Iz Avstrije zdaj poročajo o primeru ošpic na avstrijskem Koroškem, kjer so sorodnike 19-letne osebe, pri kateri so potrdili okužbo, že poslali v karanteno. Po navedbah zdravnice in namestnice deželnega glavarja Koroške Beate Prattner ošpic ne gre podcenjevati, in to ne glede na starost. »Ošpice so ena od otroških bolezni, a nikakor ne gre samo za otroško bolezen. Na voljo je cepljenje, in sicer ne glede na starost. Cepljenje ščiti, tako je že desetletja,« je pojasnila. Dodala je, da je cepivo edini način za preprečevanje večjega izbruha, zaradi katerih so v preteklosti v karanteno morali celotni razredi.

Kot pojasnjujejo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), so za ošpice dovzetni vsi, ki jih še niso preboleli ali niso bili uspešno zaščiteni s cepljenjem. Od okužbe do prvih znakov bolezni traja približno deset dni, lahko pa tudi od sedem do 18 dni. »Pričetek bolezni je nenaden, z visoko vročino, hudim glavobolom, utrujenostjo, nahodom, vnetjem očesnih veznic in kašljem. Sledi pojav izpuščaja v ustih na mehkem nebu, jezičku, po nebnicah. Drugi in tretji dan bolezni se pojavijo značilne t. i. Koplikove pege, to so majhne bele pege, ki jih najdemo na sluznici nasproti kočnikov. Štirinajsti dan po okužbi se pojavi izpuščaj na koži, ki traja do sedem dni. Bolniki so ob nastajanju izpuščaja močno prizadeti in imajo visoko vročino,« je navedeno na spletišču NIJZ.

Največje tveganje za zaplete in tudi smrt imajo dojenčki in imunsko oslabljene osebe. Zapleti se pojavijo pri približno 30 odstotkih primerov. Bolezen pri novorojenčkih in dojenčkih lahko povzroči hudo drisko z dehidracijo. Otroci lahko prav tako zbolijo za vnetjem srednjega ušesa in hudo pljučnico, ki je najpogosteje vzrok za smrt. Redkeje se kot zaplet lahko razvije tudi vnetje osrednjega živčevja.