Nova zgodba kinocentra

Temna senca Sergeja Racmana nad Kolosejem tudi po prodaji

Roman Tomac
25. 2. 2023, 07.00
Posodobljeno: 25. 2. 2023, 07.01
Deli članek:

Stavbo Koloseja je lani kupil slovenski superpodjetnik Ivo Boscarol. Filmi se medtem, ko se prenaša lastništvo stavbe, nemoteno vrtijo, kot pa smo izvedeli, si posla v najbolj znanem slovenskem multipleksu želijo številna podjetja, tudi tista, povezana z nekdanjim lastnikom Sergejem Racmanom

Mateja J. Potočnik
Ivo Boscarol bo oživil zdaj zanemarjeni Kolosej.

Slovenski podjetnik Ivo Boscarol je marca lani prodal večinski delež v podjetju Pipistrel. Del kupnine, ki naj bi znašala kar 250 milijonov evrov, je namenil za nakup stavbe Koloseja, ki je v zadnjih letih zaradi negotove usode vidno propadala. Do nakupa, vrednega 6,4 milijona evrov, je prišlo septembra lani, glede na podatke, dostopne v zemljiški knjigi, pa prenos lastništva še ni bil izpeljan v celoti. Razlog seveda tiči v zapletenem stečajnem postopku, velikem številu upnikov družbe Kolosej kinematografi in dejstvu, da se Sergej Racman, nekdanji lastnik Koloseja, svoji nekdanji lastnini zelo težko odpove in se je skozi leta posluževal vseh zakonitih in nezakonitih praks, da bi stavba ostala njegova. Kot nam je povedal Ivo Boscarol, naj bi se prenos lastništva zaključil do poletja.

Zgodovina

Pot za zapahe

Sergeju Racmanu na sodiščih sodijo zaradi organiziranja prostitucije v zadevi Marina in zaradi oškodovanja upnikov v stečaju Koloseja. Grozi mu večletna zaporna kazen.

Kolosej je leta 2001 zgradila družba KD Group, katere pomemben del je bil tedaj tudi Sergej Racman. Stavba z 12 kinodvoranami, poslovnimi prostori, pisarnami in gostinsko dejavnostjo ima 14.523 kvadratnih metrov neto tlorisnih površin in stoji na zemljišču, ki meri 10.292 kvadratnih metrov. Ob pričetku delovanja je kazalo, da gre za zlato jamo, in ne čudi, da je Sergej Racman ob razhodu z nekdanjimi kolegi na KD Group s seboj »vzel« Kolosej. Kupil ga je prek investicijske družbe na Cipru, nakup pa v večji meri financiral s krediti. Ko je čez čas prišlo do upada v kinematografski dejavnosti, je začel izčrpavati podjetje in premoženje skrivati pred upniki. Med vsemi prenosi lastništva in manevri, ki jih je izvedel, mu zdaj največ težav povzroča fiktivna prodaja stavbe podjetju SIP nepremičnine. Ljubljansko okrožno sodišče je jeseni 2019 vse posle, s katerimi je Racman poskušal rešiti Kolosejevo stavbo pred upniki, razglasilo za nične, sodbo pa je februarja lani nato potrdilo tudi višje sodišče. Proti Racmanu se je že maja 2019 začel sodni postopek, v katerem mu tožilstvo očita, da je prodal kompleks kinodvoran Kolosej, čeprav naj bi vedel, da je družba insolventna in da bo s tem oškodoval upnike. Ker so po januarju 2015 najemniki prostorov v Koloseju najemnino plačevali družbi SIP Nepremičnine, je tožilstvo prepričano, da je Racman s tem 36 upnikov oškodoval za približno dva milijona evrov, ki so jih SIP Nepremičnine prejele iz naslova najemnin, zaradi česar mu grozi pet let zapora. Kot kaže, ima še zdaj kar nekaj močnih povezav z dejavnostjo na tej lokaciji, a o tem kasneje.

STA
Sergej Racman Koloseja še ni čisto izpustil iz rok.

Nov lastnik

Ivo Boscarol je nakup Koloseja izvedel s svojo hčerjo Tajo Anastazijo Boscarol. Že po koncu dražbe je pojasnil, da bodo na lokaciji ohranili del kinodejavnosti, zaradi katere je bil Kolosej tudi zgrajen, obenem pa naj bi videli veliko priložnosti za razširitev dejavnosti. Kot je dejal, bi rad na tej lokaciji vzpostavil družabno-poslovni center, v katerem bi potekali zabavni dogodki. Pojasnil je tudi, da vidi priložnost v kongresnem turizmu, saj v Ljubljani ni prav veliko dvoran, ki bi lahko sprejele 500 ljudi. V pogovoru za Siol.net je omenil tudi e-športe, pa podelitve nagrad, tečaje prve pomoči, rojstnodnevne zabave …

Senca Sergeja Racmana

Še vedno služi milijone
Sergej Racman je prek podjetja Onisac, ki ima do konca letošnjega leta koncesijo za igralniško dejavnost, ustvaril več kot šest milijonov evrov prometa in skoraj dva milijona evrov dobička.

Ob razlagi svojih poslovnih interesov Boscarol ni pojasnil, ali se bo s kinematografsko dejavnostjo ukvarjal sam ali pa bo v zadnjih letih spet zelo donosen posel prepustil podizvajalcem oziroma najemnikom. Trenutno dejavnost predvajanja filmov v Koloseju opravlja podjetje Bovin, vodi pa ga Damjan Smodiš (tudi lastnik), ki naj bi bil po nekaterih informacijah povezan s Sergejem Racmanom. Najemna pogodba bo podjetju Bovin potekla v trenutku, ko bo dokončan nakupni postopek, torej po predvidevanjih gospoda Boscarola do konca poletja. Že jeseni, ko je prišlo do prodaje stavbe, je Smodiš povedal, da ga zanima nadaljevanje najema in da bo o tem govoril z Ivom Boscarolom.

Slednji nam je na vprašanje, ali se bo s kinematografsko dejavnostjo ukvarjal sam ali bo iskal podizvajalce oziroma najemnike, skopo odgovoril, da se o vsebinah še usklajujejo. Je pa zanimivo, da je primorski podjetnik konec meseca na naslovu Koloseja skupaj s hčerjo Tajo odprl podjetje Odisejada, katerega glavna dejavnost je prav dejavnost kinematografov. Neuradno smo izvedeli, da naj bi se za najem kinodvoran že zanimalo več podjetij, poleg že obstoječega najemnika, podjetja Bovin, še avstrijski Cineplexx, hrvaški Cinestar oziroma distribucijsko podjetje Blitz, Maribox, ki je v lasti KD Group, in podjetje Reit investicije, ki je v lasti bratranca Sergeja Racmana, Urbana Racmana. Ko smo preverjali informacije, so nam iz Mariboxa, ki je, kot rečeno, v lasti skupine KD, odgovorili, da družba Projektor, d. o. o., z blagovno znamko Kinobox išče priložnosti za širitev dejavnosti tudi na drugih lokacijah. »Še zlasti Ljubljana je tržno zelo zanimiva. V okviru naših poslovnih usmeritev smo si tudi ogledali lokacijo Koloseja in v tem trenutku še ocenjujemo potencial ter investicijski obseg projekta. Sprejeli nismo še nobene odločitve,« so zapisali v odgovoru na našo novinarsko poizvedbo. Velja spomniti, da je Kolosej že bil v lasti KD Group, katere pomemben del je bil tudi Sergej Racman. Iz družb Cineplexx in Cinestar do konca redakcije odgovorov nismo prejeli. Je pa hrvaški Cinestar lastniško povezan s filmskim distributerjem Blitzem, ki je bil tudi med interesenti za nakup stavbe Koloseja.

STA
Za izvajanje kinematografske dejavnosti se zanima več podjetij.

Težavna pot

Ivo Boscarol se je ob nakupu stavbe kar malce čudil svojim podjetniškim kolegom, ki za tak nakup niso pokazali večjega zanimanja, saj ima objekt po njegovih besedah odlično lego in parkirišče. Oboje sicer drži, a lastništvo stavbe ima tudi nekaj manj prijetnih strani. Parkirišče, ki ga Boscarol šteje kot prednost, je v lasti družbe BTC. Kot je pred dražbo za Bloomberg Adria povedal stečajni upravitelj Tomaž Čad, znaša najemnina kar 23.000 evrov mesečno, plačevati pa jo mora lastnik stavbe. Ob tem je dodal, da je možno, da si bo novi lastnik uspel izpogajati boljše pogoje.

Druga težava pa je nemara še večja. Oprema v kinodvoranah je v lasti podjetja Reit investicije, ki smo ga omenili tudi med interesenti za najem kinodvoran. Podjetje, ki je, kot rečeno, v lasti Sergejevega bratranca Urbana Racmana, ima tako v lasti platna, ozvočenje, projektorje in celo sedeže v dvoranah. Oprema sama naj bi bila po vseh letih že dokaj obrabljena, a če jo novi lastnik vrže ven, bo posodobitev dvoran zanj pomenila večmilijonsko investicijo.

Kolosej
Oprema v dvoranah je v rokah družbe Reit, ki jo vodi bratranec Sergeja Racmana.

Bratranec Sergeja Racmana, ki je s podjetjem Reit lani ustvaril več kot milijon evrov prihodkov, si zagotovo ne želi izgubiti donosnega posla. Večino prihodkov najbrž ustvari z oddajanjem opreme trenutnemu najemniku Koloseja, podjetju Bovin. Da gre za »prijateljski« podjetji, lahko sklepamo tudi po dejstvu, da se tako Bovin kot podjetje 3-D logistika, prek katerega Urban Racman obvladuje podjetje Reit, nahajata na istem naslovu. Da lahko Boscarol pričakuje težave s podjetjem Reit, pa je razvidno tudi iz tega, da je podjetje, ki je tudi med upniki družbe Kolosej, z različnimi ugovori večkrat poskušalo odložiti prodajo nepremičnine.