MAREC, APRIL

Pozor, na pohodu so že pomladne alergije. Kako lajšati težave?

T.D.
21. 3. 2021, 10.31
Posodobljeno: 21. 3. 2021, 15.10
Deli članek:

Pomlad je odličen čas za aktivnosti na prostem. Toda za nekatere ljudi je ta sezona prava nočna mora. Vendar obstaja več načinov, kako lajšati težave zaradi alergij.

Dreamstime
Ne čakajte, da se pojavijo prvi simptomi alergije, da začnete jemati ustrezna zdravila. Idealno bi bilo začeti preventivno, teden dni pred začetkom sezone.

Ljudje, ki imajo spomladansko alergijo, vedo, da se morajo izogibati parkom, travnikom ali gozdovom, sicer se pojavijo simptomi alergije, kot so kihanje, zamašen nos, izcedek iz nosu in solzenje oči. Tu je nekaj nasvetov, kako jih preprečiti ali omiliti, če so se vendarle pojavili.

Pogosteje si umivajte lase in se preoblačite

Vaši lasje so kot pajkova mreža, ki lovi cvetni prah – vedno, ko se gibate na prostem. Cvetni prah se še posebno lepi na lase tistih, ki uporabljajo gel ali podobne izdelke za oblikovanje pričeske. Zato si je pred spanjem priporočljivo umiti lase, da noč mine mirno, brez kihanja ali izcedka iz nosu. Podobno je z oblačili – cvetni prah ostaja na njih, zato jih moramo pogosteje menjati.

Večkrat izvedite spomladansko čiščenje doma

Nič ni boljšega kot odlično očiščen dom in pomlad je pravi čas za generalno čiščenje. Na žalost pa vas eno samo čiščenje ne bo osvobodilo vsega prahu in cvetnega prahu. Morda se vam bo zdelo, da zadostuje za dlje časa, a bo prah kmalu znova vdrl v notranje prostore, zato dom čistite redno.

Nosite klobuk in sončna očala

Če imate alergije, popoldne raje ostanite doma, saj je takrat cvetni prah najbolj aktiven. Če vas življenjske okoliščine prisilijo, da greste ven, pa ne pozabite vzeti s seboj klobuka in sončnih očal. Tako boste zmanjšali količino peloda, ki bo prišla v stik z očmi in lasmi. Koristno pa je tudi nošenje maske za obraz, ki preprečuje vdihavanje cvetnega prahu.