AMENOREJA

Kaj so krivci za pozne in prezgodnje menstruacije?

T.D.
17. 3. 2021, 21.28
Deli članek:

Povprečen menstrualni cikel traja 28 dni, vendar je to povprečje. Mnogo žensk se namreč sooča z nerednim ciklusom. Vzrokov pa je več.

dreamstime
Menstrualni koledarček.

Od 24 do 31 dni je še vedno običajen oziroma normalen cikel. Stanje, ko je menstruacija odsotna več kot tri ali štiri mesece, pa je amenoreja, ki lahko dolgoročno poslabša gostoto kosti. Občasna zamujanja menstruacije niso razlog za preplah, a če se to dogaja pogosto, hkrati pa je izostanek precejšen, bi morale ženske obiskati ginekologa. V nadaljevanju preberite, kateri so najpogostejši vzroki zamujanja menstruacije.

Pogosta in aktivna vadba

Ste že slišali za maratonke, ki so sčasoma izgubile menstruacijo? To ni mit, stroga in naporna vadba v kombinaciji z nizko telesno maščobo širi stres v telesu. In ta stres možganom sporoča, naj počasi prenehajo sproščati reproduktivne hormone. Ker pod močnim stresom ne morete dojiti in hraniti otroka, telo začasno ne proizvaja hormonov plodnosti.

Debelost

Odvečna teža ni težava le takrat, ko se tlačite v oprijeta oblačila. Presežek maščobnih celic lahko povzroči povišano raven estrogena, kar lahko zavira delovanje jajčnikov. Debele ženske imajo navadno težja, neredna obdobja, obdobja, ki trajajo dlje časa, ali pa nasprotno, obdobja, ki so krajša. Če imate čezmerno telesno težo in težave z menstruacijo, obiščite zdravnika, saj previsoka raven estrogena vodi v nekatera resnejša stanja.

Jemanje določenih zdravil

Vsa zdravila, ki delujejo na hormonski osnovi, na primer zdravila za ščitnico, steroidi ali antipsihotiki (slednji sproščajo hormon dopamin), lahko vplivajo na menstrualni ciklus. Hormoni niso osamljeni in vsi potujejo na enak način skozi krvne celice. Včasih lahko nadomestijo receptorje in delujejo na hormon plodnosti in ščitnični hormon. A brez skrbi, to je pogosta zadeva; le če bi se to dogajalo še dolgo po končanem zdravljenju, obiščite svojega zdravnika.