VITALNI IN GIBKI

Preprečimo bolečine in pomarančno kožo

T.D.
14. 3. 2021, 21.46
Deli članek:

Vsi se želimo dobro počutiti v svoji koži in se premikati mehko, gibko in brez omejitev. Na žalost nam stresni vsakdan in pomanjkanje spanca pogosto tega ne dovolita.

Profimedia
Če tekočine primanjkuje, se vlakna sprimejo in človek se lahko giblje le omejeno ali pa z bolečinami.

Brez vezivnega tkiva bi organi v našem telesu padali sem in tja. Tanko, belo vlaknato pletivo kot zaščitni sloj flisa obdaja vsako mišico, vsak organ, vsako kost, živčevje in hrbtni mozeg. Občutljivo tkivo pogosto povzroči napetosti v predelu hrbta in tilnika. Poleg tega je pomemben zbiralnik vode.

Kaj so fascije?

Gre za ovojnice in za nič drugega kot vezivno tkivo. Če je šibko, marsikdo takoj pomisli na celulit in vidne žilice. Vendar pa je to tkivo odgovorno za veliko več kot za vdrtine na zadnjici in stegnih. Če vezivno tkivo izgubi elastičnost, naša mišična vlakna niso več tako gibka. Če pa je sproščeno, trenirano in elastično – kot nov najlon – ljudje skoraj ne poznajo bolečin v hrbtu, so bolj sproščeni in se tudi bolje počutijo.

Zdrava prehrana

Če telesu primanjkuje tekočine, se poruši razmerje med vlaknatim in vodnim delom. Vezivno tkivo po navadi sestavlja do 70 odstotkov vode. Če tekočine primanjkuje, se vlakna sprimejo in človek se lahko giblje le omejeno ali pa z bolečinami. Zato je treba vedno piti dovolj vode ali pa zeliščnih čajev. Zdrava, bazična prehrana je odločilna za uravnavanje razmerja med kislino in bazo v telesu ter za razkisanje vezivnega tkiva. Osnovna prehrana naj bo sestavljena iz sadja in zelenjave, namesto riža in testenin pa jejte ajdo in proso. Meso, ribe in jajca iz ekološke pridelave bodo poskrbeli za beljakovine. Preveč začinjenim izdelkom (klobase, predelani sojini izdelki) se raje odpovejte.

Ustrezen trening

Dinamične raztezne vaje, raztezanje celotnega telesa in lahni, elastični gibi so alfa in omega treninga vezivnega tkiva. Še posebej primerne so športne zvrsti, kot so pilates, taj či in joga, ker z njimi počasi in intenzivno raztezamo telo. Take vaje lahko popolnoma preprosto vključite tudi v svoj vsakdan. Po stopnicah na primer poplesujte z lahnimi, elastičnimi gibi ali pa si čevlje zavežite stoje in pri tem z zadnjico migajte levo in desno. Tudi redno skakanje na trampolinu učinkovito sprošča zategnjeno vezivno tkivo, poleg tega je zabavno.