Drugi krog

Na volitvah v Celovcu zmagal Scheider, poraz Smrtnika v Železni Kapli

L.K./STA
14. 3. 2021, 21.23
Posodobljeno: 14. 3. 2021, 21.23
Deli članek:

Današnji drugi krog županskih volitev na avstrijskem Koroškem je v Celovcu prinesel presenetljivo zmago Christiana Scheiderja iz Teama Koroška proti dosedanji županji Mariji-Luisi Mathiaschitz iz vrst SPÖ. Po neuradnih podatkih koroškemu Slovencu Francu Jožefu Smrtniku ni uspela ponovna izvolitev za župana Železne Kaple.

Profimedia
Današnji drugi krog županskih volitev na avstrijskem Koroškem je v Celovcu prinesel presenetljivo zmago Christiana Scheiderja iz Teama Koroška.

V prestolnici avstrijske Koroške je glede na preliminarne izide, v katerih še niso upoštevani glasovi po pošti, zmagal nekdanji svobodnjak Christian Scheider, ki je tik pred volitvami prestopil k Teamu Koroška. Obeta se mu 54,2 odstotka glasov. Končni rezultati naj bi bili znani pozno zvečer.

Kandidat Enotne liste (EL), zbirne stranke slovenske narodne skupnosti Smrtnik pa bo moral v drugem krogu priznati poraz proti Elisabeth Lobnik iz vrst avstrijskih socialdemokratov (SPÖ). Kot je danes za STA povedal predsednik Enotne liste Gabriel Hribar, uradnega izida še ni, a je že jasno, da je Smrtnik izgubil župansko mesto.

Hribar je ob tem izrazil obžalovanje in dodal, da je prišlo pred volitvami do "konstruiranega finančnega škandala, ki ga potem sploh ni bilo, ampak to seveda dela vzdušje proti županu", v takih okoliščinah pa je bilo za kandidaturo zelo težko.

Je bil pa že v prvem krogu v Globasnici s skoraj 65 odstotki podpore za župana izvoljen koroški Slovenec Bernard Sadovnik, EL pa je hkrati prvič dosegla absolutno večino v globasniškem občinskem svetu. EL je sicer v primerjavi s prejšnjimi volitvami leta 2015 uspelo osvojiti dodaten mandat v občinskih svetih, skupno 59.

Drugi krog županskih volitev je danes potekal v 28 občinah. V Pliberku je zmagal dosedanji župan Stefan Visotschnig (SPÖ) z 51,4 odstotka glasov.