mišični krči

Bolečina, ki ohromi in prisili v mirovanje

T.D.
13. 3. 2021, 14.11
Deli članek:

Z mišičnimi krči se vsaj enkrat v življenju sreča kar 95 odstotkov ljudi, prizadenejo pa lahko tudi povsem zdravega človeka. Preberite, kaj jih povzroča in kako se jim lahko izognete!

Dreamstime
Mišični krč v mečih boste najhitreje pregnali, če boste vstali in težo telesa prenesli na prizadeto nogo ter jo rahlo pokrčili v kolenu.

Mišični krč nastane, ko se skeletna mišica oziroma samo del mišice nehote skrči. Običajno traja le nekaj sekund, v nekaterih primerih pa tudi dlje. Če je oseba zdrava, se krči najpogosteje pojavljajo med ali po telesni aktivnosti, vzroki pa se lahko skrivajo tudi drugje.

Vzroki za pojav mišičnih krčev

Mišične krče običajno povezujemo z utrujenostjo mišic med ali po telesni aktivnosti, v resnici pa je vzrokov za nastanek krčev več. Povzročajo jih tudi: krčne žile, ki poleg močnih krčev povzročajo tudi oteklost in občutek težkih nog; anatomske nepravilnosti stopal in povečana telesna teža, ki povzroči obrabo kolenskih sklepov ter dolgotrajno stanje; hormonske motnje ter jemanje določenih zdravil; motnje cirkulacije; bolezni arterij; dehidracija in neravnovesje elektrolitov (magnezija, kalcija, natrija in klora), do katerega lahko pride med športno aktivnostjo; obrabne spremembe hrbtenice in vnetje živca nervus ishiadicusa ter napake pri nadzoru mišičnega krčenja zaradi utrujenosti.

Kako ukrepati, ko se pojavi krč

Prvi znak mišičnega krča je nenadna ostra bolečina, ki traja od nekaj sekund do nekaj minut. Prizadeto mesto, po navadi so to meča, v tistem trenutku otrdi, bolečina pa nas običajno ohromi in prisili v mirovanje. Prizadeto mesto je v trenutku, ko vas zagrabi krč, najbolje začeti nežno masirati. Mišico poskušajte nežno raztegniti v nasprotni smeri krča, bolečino pa lahko poskusite omiliti tudi s hladnim obkladkom. Če krč kljub temu ne popusti, nadaljujte z raztegovanjem mišice. Mišični krč v mečih boste najhitreje pregnali, če boste vstali in težo telesa prenesli na prizadeto nogo ter jo rahlo pokrčili v kolenu. Če vas krč zagrabi med spanjem, lahko poskušate mišico sprostiti v ležečem položaju. To storite tako, da pokrčite stopalo in se primete za prste na stopalu. Stopalo nežno povlecite proti kolenu, medtem pa prizadeto mišico nežno masirajte. Ko krč mine, še nekaj časa mirujte, saj se bo le na ta način mišica dokončno sprostila.

Kdaj je treba poiskati zdravniško pomoč

Zdravniške pomoči običajno ni treba poiskati. Z zdravnikom se posvetujte le, če bolečina na prizadetem mestu ne izgine tudi po nekaj dneh. Zdravnik bo odločil, ali potrebujete protibolečinska ali protivnetna zdravila. V nekaterih primerih pa je obisk zdravnika nujen.