Starejši so za to očesno bolezen najbolj dovzetni

Siva mrena največkrat krivec za slabši vid

K. K. M.
13. 3. 2021, 09.36
Deli članek:

Slabši vid in tudi številne očesne bolezni so bolj pogosti pri starejši populaciji. Vzroka sive mrene pa v številnih primerih še zdaj ni mogoče popolnoma dokazati.

Shutterstock
Poskrbimo za zdravje naših oči.

Med bolj pogostimi boleznimi je zagotovo siva mrena, pri kateri očesna leče postane motna in zato prepušča manj svetlobe, kar se kaže v slabšanju vida. Ker se svetloba na leči slabše lomi, je moteno projiciranje svetlobnih žarkov na rumeno pego. Najpogosteje gre za normalno posledico staranja. Napreduje počasi, a lahko hkrati pomeni popolno izgubo vida. 

Kako sivo mreno prepoznati

Pomembno je, da spremembe na leči opazite dovolj zgodaj, saj jih ni mogoče odpraviti drugače kot z operacijo in operativno odstranitvijo naravnih leč ter vstavitvijo umetnih. Vseeno pa to ne pomeni popolne povrnitve vida. Siva mrena se lahko razvija več let, zato bodite pozorni na simptome. Med njimi so izguba kontrasta, bleščanje, potreba po osvetlitvi prostora ali predmeta, težave pri ločevanju temno modre in črne barve, težave pri branju kljub temu, da nimate dioptrije, težave pri vožnji ... V bolj razviti obliki pojava sive mrene pa tudi zamegljen vid. 

Raziskava iz leta 2000, ki je bila objavljena v zborniku American Journal of Ophthalmology, je sicer pokazala, da so ljudje s temnejšimi očmi izpostavljeni tveganju za razvoj te okvare vida. Seveda pa to ne pomeni, da ljudje s svetlimi očmi ne morejo zboleti za to boleznijo. Zato je eden izmed ključnih nasvetov pri preventivi ta, da redno nosite kvalitetna sončna očala, z ustrezno zaščito pred ultravijoličnimi žarki. Ob sončnih dnevih pa si oči zaščitite tudi s pokrivalom. 

Kdaj na operacijo

Ker so oči zagotovo pomemben mali telesni organ, z odločitvijo za operacijo vseeno ne smemo prehitevati. Priporočena je takrat, ko siva mrena vpliva na opravljanje vsakodnevnih opravil. Vseeno je to eden izmed najpogosteje izvedenih operativnih posegov na področju okulistike in v medicini na splošno. Pomembno je predvsem, da se pri vsaki težavi z vidom karseda hitro posvetujete s svojim zdravnikom ali specialistom.