Naše telo vsak dan prehaja skozi naravni cikel telesne temperature, ki je najvišja v času počitka. Temperatura pade tik pred prebujanjem. Ko se temperatura telesa močno dvigne, nam je lahko vroče tudi pod tanko odejo, in takrat se znojimo. Ko govorimo o čezmernem nočnem znojenju, se to najpogosteje zgodi zaradi spreminjanja naravne telesne temperature, ki se zvišuje zaradi številnih normalnih dejavnikov. Ti dejavniki so povezani s tem, kako smo oblečeni, kakšno temperaturo imamo v stanovanju in denimo kdaj se prižiga in ugaša gretje v našem domovanju.

Odziv na stres

Najpogostejši vzrok nočnega potenja je stres. Če vas skrbijo stvari, kot so služba, težave v odnosih in finance, se lahko znojenje pojavi tudi v večernih urah kot odziv na tesnobo ali pa celo na nočne more. Nasprotno od žensk se pri moških vzrok za nočno potenje ne skriva v nihanju hormonov, temveč prav v odzivanju na stres. K sreči obstaja nekaj preprostih korakov, s katerimi lahko poskusite odpraviti nočno težavo.

Osvobodite se stresa pred spanjem

Čeprav je to veliko lažje reči kot narediti, se poskusite znebiti skrbi, ki vas pestijo. Pred spanjem vadite sproščujočo jogo, meditirajte, preberite zanimivo knjigo, poslušajte lahkotno glasbo ali preprosto vzemite svojega ljubljenčka v naročje in ga božajte. Če lahko, se s partnerjem ali s kom drugim pogovorite o težavah, ki vas pestijo. Pametno je, da se pred spanjem pokrijete v plasteh. Če vas zebe, ko greste spat, se pokrijte z odejo in dodatnim pregrinjalom. Kasneje, ko vam postane toplo ali vroče, preprosto odstranite pregrinjalo.

Nočno potenje – resna težava?

Če opazite, da nočno znojenje ustreza epizodam refluksa kisline, se o tej težavi posvetujte s svojim zdravnikom. Enako reagirajte, če dobite vročino, ki ji sledi znojenje. Otekle bezgavke, izpuščaji na telesu in izguba apetita kažejo na resnejše težave, zato se morate o tem takoj posvetovati s svojim zdravnikom.