Pri bipolarni motnji se izmenjuje obdobja privzdignjenega, veselega, evforičnega razpoloženja (manija oziroma hipomanija) ter obdobja potrtosti in pomanjkanja energije (depresija). Posamezne epizode lahko trajajo tudi po več tednov. Nekateri ljudje imajo epizode sprememb v razpoloženju pogosteje, drugi le redko. Motnja se lahko pojavi v katerikoli starosti (tudi v adolescenci ali po 50. letu), najpogosteje pa se začne v zgodnjih 20. letih. Prva epizoda bipolarne motnje je pri moških pogosteje manična, pri ženskah pa depresivna. Bipolarna motnja nastopi pri 1,3 do 3,3 odstotka splošne populacije in je približno enako pogosta pri moških kot pri ženskah.

Bolezen ali zgolj težko obdobje?

Nihanje razpoloženja je sicer nekaj povsem običajnega, če pa ta nihanja močno odstopajo od normalnega in prihaja zaradi tega do težav v vsakodnevnem življenju, se je treba posvetovati s svojimi bližnjimi in poiskati pomoč pri zdravniku psihiatru. Ljudje z bipolarno motnjo imajo namreč pogosto resne težave z opravljanjem vsakdanjih nalog v šoli ali na delovnem mestu ali z vzdrževanjem odnosov. Spoznajte torej znake bipolarne motnje, na katere morate biti pozorni.

Simptomi bipolarne motnje

Pri bipolarni motnji se lahko pojavijo trije glavni simptomi: manija, hipomanija in depresija. Med doživljanjem manije se lahko oseba z bipolarno motnjo počuti čustveno močno. Bolniki se počutijo vznemirjene, impulzivne, evforične in polne energije. Med maničnimi epizodami se lahko pojavijo tudi tvegana in nepremišljena vedenja. Hipomanija je podobna maniji, vendar ni tako huda. Med epizodo depresije lahko bolniki doživijo globoko žalost, brezup, izgubo energije, pomanjkanje zanimanja za dejavnosti, v katerih so nekoč uživali, obdobja premalo ali preveč spanja in samomorilne misli. Čeprav bipolarna motnja ni redko stanje, jo je zaradi različnih simptomov težko diagnosticirati. Še težje jo je diagnosticirati pri otrocih in mladostnikih. Pri tej starostni skupini so namreč spremembe v razpoloženju, vedenju in ravni energije že na splošno večje.

Zdravljenje

Bipolarno motnjo zdravimo z zdravili in psihoterapijo. Če je ne zdravimo, se bolezen pogosto poslabša – epizode se lahko zgodijo pogosteje ali postanejo bolj skrajne. Čeprav zdravil, ki bi bipolarno motnjo končno odpravila, še niso odkrili, je mogoče z obstoječimi uspešno nadzirati in odpravljati simptome bolezni, vendar pa jih je treba jemati redno in v večini primerov vse življenje.