V hipu, ko alkohol vstopi v ustno votlino in se razširi navzdol po požiralniku, prizadene vsako celico, organ in sistem v vašem telesu. Usta pa so prvi del telesa, kjer naredi škodo. Ustni votlini lahko škodita tudi samo kozarček ali dva; najbolj zobem, dlesnim in jeziku. V brazilski študiji se je izkazalo, da so ženske, ki so na dan popile več kot kozarec vina, trikrat pogosteje zbolevale za boleznimi dlesni kot tiste, ki alkohola niso pile.

Žilni sistem

Ko alkohol pride v krvni obtok, sprosti in razširi žile, kar pomeni, da skoznje steče več krvi. Zato se krvni tlak zniža in srce začne hitreje utripati. Raziskave so pokazale, da je lahko uživanje zmerne količine piva ali vina, zlasti rdečega, koristno za preprečevanje srčno-žilnih bolezni in podaljšanje življenja. Nasprotno pa preveliko zaužitega alkohola razširi srčno mišico, povzroči nepravilno bitje srca in poviša krvni tlak.

Možgani

Kadar pijete alkohol, prizadenete najprej tisto stran možganov, v kateri je center za razum, presojo in reakcije, sledijo centri za govor, vid in spomin ter za koordinacijo, gibanje in ravnotežje. Paralizirana je sposobnost čustvovanja.

Ledvice in mehur

Alkohol učinkuje kot diuretik, kar pomeni, da preslepi ledvice, da se znebijo vode. To pojasni tudi, zakaj moramo pogosto na stranišče, kadar pijemo alkohol. Izguba vode lahko vodi v žejo in dehidracijo, pojavi se »maček«: glavobol, slabost, utrujenost.

Prsi

V študiji britanskega zbornika za rakava obolenja se je izkazalo, da so ženske, ki popijejo eno ali dve alkoholni pijači na dan, bolj ogrožene z rakom dojk kot abstinentke. Znanstveniki pojasnjujejo, da alkohol zviša raven estrogena, za katerega je dokazano, da spodbuja rast rakavih celic.

Koža

Ste se kdaj vprašali, zakaj ste po pitju alkohola zaripli v obraz in se morda začnete celo potiti? To je zaradi povečanega dotoka krvi v kožo. Alkohol poleg tega uniči vitalna hranila, predvsem vitamine skupine B, ki igrajo pomembno vlogo pri zdravju kože. Skupaj z dehidracijo lahko to vodi v videz utrujene, poškodovane povrhnjice.

Jetra

Jetra razgradijo 90 odstotkov alkohola, ki ga popijemo. Preostalih deset odstotkov alkohola telo zapusti z znojem, dihanjem in urinom. Jetra lahko v eni uri razgradijo le določeno količino alkohola (na primer 25 ml žganja), odvisno tudi od telesne teže in spola. Pri ženskah se alkohol razgrajuje počasneje kot pri moških. Kronično uživanje alkohola vodi v zamaščena jetra (ko jetra začno kopičiti maščobo in nabreknejo), hepatitis (vnetje jeter) in cirozo (ko so poškodbe jetrnih celic dokončne in neozdravljive).

***POUDAREK: Čeprav imate morda po kozarcu šampanjca občutek, da boste kar poleteli od veselja, v resnici alkohol povzroča depresijo. PPS: Kadar pijete, prizadenete najprej tisto stran možganov, v kateri je center za razum in presojo. RDEČ OKVIR: DEHIDRACIJA Alkohol učinkuje kot diuretik, kar pomeni, da preslepi ledvice, da se znebijo vode. To pojasni tudi, zakaj moramo pogosto na stranišče, kadar pijemo alkohol. SIV OKVIR: Tveganje za bolezen RAK DOJK V študiji britanskega zbornika za rakava obolenja se je izkazalo, da so ženske, ki popijejo eno ali dve alkoholni pijači na dan, bolj ogrožene z rakom dojk kot abstinentke. ŠTEVILKA: 90 odstotkov alkohola, ki ga popijemo, razgradijo jetra.***