Če je vaš želodec nemiren od preobilice dela in vsakdanjega stresa, si pomagajte z nežno pomočnico baziliko, ki lajša presnovo maščob, spodbuja izločanje prebavnih sokov in pomirja razdražen želodec. Bazilika (pa tudi ingver) celi želodčne rane in lajša vnetje, deluje pa tudi razkuževalno, s čimer preprečuje nadaljnje zaplete pri prebavi. Zaradi svojega protivnetnega delovanja je dobrodošla pri vnetju želodčne sluznice in želodčnih krčih ter pri vnetju črevesja, zastrupitvi v želodčno-črevesnem traktu, bruhanju, napenjanju in zaprtju. Bazilika pomirja tudi razdražene živce, ki so velikokrat vzrok za težave z želodcem, zato imejte na kuhinjski okenski polici vedno pri roki svežo ekološko baziliko. Uporabite jo lahko tako v solati in solatnih prelivih kot v rižotah, ob kuhani zelenjavi, mesu in ribah. Z bazilikinim čajem oziroma poparkom boste pregnali žalostno razpoloženje, spodbudili prebavo in odpravili vetrove.

Luštrek in zelena

Se vaše težave z želodcem kažejo predvsem kot zgaga – pekoč občutek, do katerega pride zaradi prevelike količine želodčne kisline? Za takšne primere je narava pripravila dve začimbi: luštrek in zeleno, ki preverjeno učinkovito rešujeta to težavo. To so seveda vedele že naše babice in dedki, zato so luštrek pogosto dodajali žganju za želodčne težave, zeliščnim likerjem in grenčicam. Luštrek lahko poleg koromača in koprive dodate tudi v zmes za kruh in si tako spečete »kruh za želodec«, ki ga je priporočala Hildegarda iz Bingna. Blagodejno na želodec s preveč kisline deluje tudi zelena, ki je eno najbolj bazičnih oziroma alkalnih zelenih živil, saj pomaga nevtralizirati kisline v telesu in tako uspešno nevtralizira presežek želodčne kisline. Italijanski znanstveniki so dokazali, da uspešno deluje tudi proti nevarni želodčni bakteriji H. pylori, sicer pa se lahko pohvali z močnim protibakterijskim, protiglivičnim in protivirusnim delovanjem v vseh telesnih sluznicah – tako v ustih in žrelu kot želodcu in črevesju. Ali ste vedeli, da zelena ni le začimba, ki jo posušeno dodamo jedem, temveč lahko v kuhinji uporabite tudi cele gomolje zelene? Kose gomoljev zelene lahko namreč dodate juhi ali jih spečete v pečici namesto krompirja, ki mu je po okusu tudi zelo podobna. Odlična je v namazih in sveža, naribana kot priloga.

Čudežni ingver

Ingver je tako inteligentna začimba, da jo kljub temu, da je pekoča, lahko uživajo tudi ljudje z rano na želodcu ali dvanajstniku. Ni čudno, da ima v velikem številu držav ingver celo status zdravila. Gre namreč za eno najbolj raziskanih začimb, za katero je tudi znanost potrdila, da optimizira delovanje želodca – če imate preveč nemiren želodec (slabost in živčnost v želodcu), ga bo ingver pomiril in spravil v optimalen tek; če pa je vaš želodec preohlapen, ingver kot nekakšen želodčni trener poskrbi, da se mišice optimalno gibljejo. Ob želodčnih težavah v svoj vsakdan zato obvezno vključite tri ali najmanj eno skodelico ingverjevega čaja. Če uporabljate ingver v prahu, bodite pozorni, da izberete ekološkega, da bo moč ingverja zares prava.