PREHRANA IN DODATKI

Kaj imajo skupnega akne, prehladi in pozabljivost?

T.D.
1. 1. 2021, 09.35
Deli članek:

Vnosu cinka pogosto posvečamo premalo pozornosti. Gre namreč za izjemno pomemben mineral, zato lahko nezadosten vnos povzroči ogromno težav.

Profimedia
Ima skorajda vsa hrana nenadoma zelo čuden okus? Tudi to je lahko znak, da vam primanjkuje cinka. Kadar telo nima na voljo dovolj cinka, lahko namreč pride do motenega zaznavanja okusov.

Odrasla oseba naj bi na dan zaužila približno od 8 do 11 mikrogramov cinka. Zadosten vnos cinka je še posebno pomemben pri nosečnicah in doječih materah. To je namreč eden najpomembnejših mineralov za otrokovo rast in razvoj. O tem, da vam morda primanjkuje cinka, pričajo določene zdravstvene težave, ki se pojavijo kot posledica.

Težave s spominom in zbranostjo

Cink močno vpliva na otrokov nevrološki razvoj, vendar pa tovrsten vpliv ni omejen le na čas (najzgodnejšega) otroštva. Tudi kasneje se lahko nezadosten vnos cinka odrazi v obliki različnih kognitivnih težav, na primer težav s spominom, opažati pa lahko začnete tudi, da se precej težje zberete.

Pogosti prehladi

Za pomanjkanje cinka so značilni pogosti prehladi in sorodne težave, saj imunski sistem ni dovolj močan, da bi se lahko ubranil tujkov. To je povezano predvsem z dejstvom, da pomanjkanje cinka upočasni razvoj belih krvničk oziroma levkocitov, ki igrajo ključno vlogo pri imunski obrambi.

Pomanjkanje apetita in pogoste driske

Zaradi pomanjkanja cinka se lahko pojavijo različne težave, povezane s prebavo. To nemalokrat pomeni drisko, ki je običajno znak precej hudega pomanjkanja cinka. Če se pogosto ponavlja, je lahko nevarna, zato morate čim prej poiskati zdravniško pomoč. Tudi pomanjkanje apetita lahko opozarja, da ne zaužijete dovolj cinka. Vse to lahko seveda spremlja naglo upadanje telesne teže.

Čezmerno izpadanje las

Pogosta krivca za to težavo sta pomanjkanje železa in hipotiroidizem (upočasnjeno delovanje ščitnice), lahko pa je vzrok tudi pomanjkanje cinka. Podobno velja za opazno tanjšanje las, ki postajajo vse bolj krhki oziroma občutljivi.

Kožne težave

Od tega, ali telesu zagotovimo dovolj cinka ali ne, je močno odvisno tudi stanje kože. Pogosto posledica nezadostnega vnosa cinka je na primer dermatitis, pomanjkanje cinka naj bi bilo povezano tudi z aknami.

Dreamstime
Cink je eden najpomembnejših mineralov za otrokovo rast in razvoj.