ZA OBROKE SI VZEMIMO ČAS

Vas pesti nepotešljiv občutek lakote?

T.D.
1. 1. 2021, 21.30
Deli članek:

Se pogosto zalotite, da redno obiskujete hladilnik in razmišljate, kaj bi še prigriznili? Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako si pomagate, da ne boste ves čas hrepeneli po hrani.

Dreamstime
Zelo pogosto žejo zamenjamo za lakoto. Pazite, da vedno pijete dovolj vode.

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da je za vse, ki želijo shujšati, idealen krožnik s premerom 23 centimetrov. Vse, kar je več, pripomore, da pojemo do 50 odstotkov več. Psihologi govorijo o sidrnem učinku, ki ga lahko opazimo na več življenjskih področjih. Pri prehranjevanju se kaže na ta način: velikost krožnika je tista, ki sidra – in to nezavedno –, tako da si nanj naložimo več hrane, kot je potrebno.

Ne jejte med hojo

Neka študija je dokazala, da med hojo jemo tako nezavedno, da šele ko sedemo, opazimo, da smo siti. Mogoče pa ste prehitro jedli, medtem ko ste brskali po elektronski pošti za računalnikom, jedli stoje ... Vse to vodi k temu, da ne opazimo, da smo dejansko že siti. Poleg tega se manj zavedamo, koliko smo pojedli, in si zato pozneje privoščimo še večji obrok. Zato jejte počasi in zavestno, medtem ko sedite, in se poskušajte resnično osredotočiti na hrano.

Aktiviranje nasitnega hormona

Nasičene maščobne kisline sproščajo holecistokinin, ki možganom signalizira, da smo siti, in ti tako zavrejo apetit. Trije orehi, dvanajst mandljev ali četrt avokada pred jedjo pomagajo zavreti apetit.

Rdeči krožniki

Psihologi so s poskusom ugotovili, da ljudje z rdečih krožnikov pojedo manj kot z modrih ali belih. Rdečo barvo ljudje namreč pogosto povezujemo z opozorilnimi znaki – tudi v obliki prometnega znaka stop. Ni pa ugotovljeno, koliko časa traja učinek, kajti verjetno se barve počasi tudi navadimo.

Kraljevski zajtrk

Izpuščanje zajtrka močno zviša tveganje za prekomerno telesno težo. Kdor si privošči obilen zajtrk, se pozneje skoraj ne spopada z napadi volčje lakote. Dovoljeno je tudi sladko. Čez dan boste tako imeli manj želje po sladkem.

Žeja ali lakota?

Zelo pogosto žejo zamenjamo za lakoto. Pazite, da vedno pijete dovolj vode – ne samo takrat, ko občutite žejo, ampak prej. Mimogrede, ste vedeli, da lahko kozarec vode močno izboljša tudi vaše razpoloženje?

Krepko začinjanje

Ingver, kajenski poper in čili spodbudijo presnovo in s tem tudi izgorevanje maščob. Vanilja s svojim vonjem zatre željo po sladkem in poleg tega uredi prebavo. Cimet zniža nivo krvnega sladkorja in pripravi telo na izgorevanje maščob.

Brez štetja kalorij

Neka ameriška študija je dokazala, da bolj dolgoročno shujšajo ljudje, ki ne štejejo kalorij. Ti namreč instinktivno posegajo po živilih, ki resnično nasitijo, in tako pojedo manj kalorij.