Zdravje

Poleti sonce, pozimi D3!

Promocijsko sporočilo
4. 12. 2020, 15.49
Posodobljeno: 4. 12. 2020, 15.50
Deli članek:

Kako zelo pomemben je vitamin D za normalno delovanje našega telesa, se začnemo zavedati vsako jesen, ko je naše telo izpostavljeno manjši količini sončnih žarkov in nas posledično prizadene tako imenovana jesenska utrujenost, ki se prav rada stopnjuje še v zimsko otopelost.

Profimedia
sonce

Utrujeni smo, brezvoljni, siti vsega in brez prave motivacije. V najhujših primerih lahko nastopi celo depresija. Vse to so znaki pomanjkanja vitamina D, ki se začnejo kazati že zelo zgodaj po tem, ko naše telo začne tvoriti manjše količine. Pomanjkanje je torej mogoče začutiti že precej zgodaj, na dolgi rok pa lahko povzroči marsikatere resnejše nevšečnosti.
To je tudi dokaz, da je vitamin D eden najpomembnejših vitaminov za delovanje našega telesa.

Otrok Sonca
Vitamin D ima tudi svoje drugo, ljudsko, ime - Sončni vitamin, saj se v našem telesu tvori s pomočjo sonca. V nasprotju s preostalimi vitamini vitamin D v našem telesu deluje kot hormon, za katerega ima vsaka celica v našem telesu receptor. Uravnava absorpcijo kalcija in fosforja v telesu, krepi imunski sistem, je pomemben za močne mišice, zobe in kosti, po najnovejših raziskavah pa zmanjšuje tudi tveganje za razvoj multiple skleroze, srčnih bolezni, virusnih bolezni ipd.
Pomanjkanje vitamina D je v sodobni družbi zelo pogosto stanje in tudi to stanje ima svoje ljudsko ime: zanemarjanje samega sebe. Kljub temu, da pozimi možnosti za izpostavljanje kože soncu skoraj ni, opravičila za pomanjkanje vitamina D v našem telesu ni.

Za odrasle in za otroke
Obstaja namreč kar nekaj prehranskih dopolnil - vitaminov in mineralov z visoko vsebnostjo hranil, tudi D3, ki je malodane čudežni vir vitamina D. Blagovna znamka Holistic pa zdaj nudi tudi enkratno tekočo kombinacijo D3 in K2 v enem.
Kombinacija vitaminov D3 in K2 ima veliko prednost. Vitamin D spodbuja absropcijo kalcija v telo, vitamin K pa skrbi, da se kalcij v telesu nalaga na prava mesta. Skupaj pripomoreta k ohranjanju zdravih kosti in trdnih zob. Ali povedano drugače: oba skupaj in vsak zase pripomoreta k ohranjanju najugodnejšega stanja kosti, srca in ožilja ter imunskega sistema.
Na holistic.si pa so poskrbeli tudi za najmlajše, ki so v hladnih dneh na prostem neprimerno manj kot poleti, in posebej za njih pripravilo tekoče prehransko dopolnilo D3 z okusom gozdnih sadežev ter brez glutena in brez laktoze.