Zdravje

25 tisoč genov in telesnih funkcij odvisnih od vitamina D?!

Promocijski material
3. 12. 2020, 15.57
Posodobljeno: 3. 12. 2020, 15.57
Deli članek:

Dolgo časa je veljalo, da je vitamin D pomemben le za zdrave in močne kosti, zato so ga predpisovali predvsem dojenčkom za preprečitev oziroma zdravljenje rahitisa.

dreamstime
vitamin d

Toda v zadnjih desetih letih je vse več znanstvenih raziskav, ki ugotavljajo, da ima njegovo pomanjkanje daljnosežnejše posledice. Številne znanstvene študije so razkrile, da pomanjkanje vitamina D povzroča vrsto zdravstvenih težav in bolezni, ki jih po navadi ne povezujemo s tem sončnim vitaminom – od alergij, slabokrvnosti in kronične utrujenosti do neplodnosti, bolezni srca in imunskih bolezni.

Med običajnimi simptomi pomanjkanja vitamina D so na primer bolečine v kosteh in mišicah, ki so pogosto napačno diagnosticirane kot fibromialgija, sindrom kronične utrujenosti in celo depresija. Drugi znaki, ki lahko kažejo na pomanjkanje vitamina D, so pogoste okužbe dihal in astma, imunske bolezni, ekcem in luskavica, slabokrvnost, napihnjenost in prebavne težave, celo zobna gniloba (votline) ter parodontalna bolezen in še bi lahko naštevali.

Ko govorimo o vitaminu D, v resnici mislimo na obliko D3 (holekalciferol), ki nastaja kot prohormon v koži živih bitij (ljudi in živali) po izpostavljenosti sončni svetlobi ter se nato pretvori v obliko močnega hormona. Za vnos D3 pa obstaja tudi način, ki ni pogojen z letnimi časi in vremenom.

V slovenskem Centru Holistic namreč med njihovimi prehranskimi dopolnili vitaminov in mineralov z visoko vsebnostjo hranilnih snovi, nudijo tudi D3 in K2, ki oba skupaj in vsak zase pripomoreta k ohranjanju najugodnejšega stanja kosti, srca in ožilja ter imunskega sistema.

Prehransko dopolnilo Vitamin D3 in K2 ima tudi zelo visoko vsebnost hranilnih snovi - vsebuje 3000 IU (mednarodnih enot), kar zagotavlja, da ima telo ob rednem uživanju polne zaloge vitaminov D in K.
In še zanimivost, za katero morda niste vedeli: aktivna oblika vitamina D je v resnici eden od najmočnejših hormonov, ki ureja več kot 25 tisoč genov in telesnih funkcij.