Zdravje

Ubranimo se gripe in prehladov

Promocijsko sporočilo
3. 12. 2020, 15.54
Posodobljeno: 3. 12. 2020, 15.56
Deli članek:

Da vitamina D primanjkuje ljudem iz vseh starostnih skupin, dokazujejo različne študije. Kaj to pomeni za naše zdravje in počutje, pa se sami premalo zavedamo.

Profimedia
bolan moški, kihanje, smrkanje, prehlad

Vitamin D danes velja za »prohormon«, saj je bistven za življenje in zdravje v širšem pomenu. Kritično je predvsem jesensko-zimsko obdobje, ko je sončnih žarkov, prek katerih dodatno dobivamo omenjeni vitamin, še manj.

V tem obdobju je zato toliko bolj pomembno, da sežemo po vitaminih in mineralih z visoko vsebnostjo hranil, ki so na voljo kot prehranska dopolnila D3. Slovenska blagovna znamka Holistic je šla še dlje in pripravila tekoče prehransko dopolnilo Vitamin D3 in K2, v katerem vitamina delujeta v sinergiji in učinke druge drugega še krepita.

Če še razmišljate, ali bi segli po dopolnilu D3 in K2 s holistic.si, vas morda o pomenu vitamina D za delovanje imunskega sistema ter za razvoju kosti in zob prepričajo izsledki nekaterih znanstvenih raziskav z različnih koncev sveta.

Študija iz leta 2006, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji potrjuje teorijo, da je pomanjkanje vitamina D povezano z večjim izbruhom sezonske gripe. Manj sonca pomeni manj vitamina D, kar zmanjšuje sposobnost imunskega sistema in pripomore k večji obolevnosti za nalezljivimi boleznimi. Japonska študija iz leta 2010 je pokazala, da je pojavnost gripe pri šolarjih, ki so vso zimo prejemali vitamin D3, dejansko manjša. Študije iz Združenih držav Amerike so dokazale tudi, da pomanjkanje vitamina D poveča predispozicijo za virusne okužbe dihal ter da višja raven vitamina D te predispozicije zmanjša. 

Ena od raziskav iz Amerike tudi poroča, da so ženske, ki so eno leto uživale 2000 IE (internacionalnih enot) vitamina D na dan, praktično odpravile simptome prehlada in gripe.