hišna preiskava

Kriminalisti na domu udeleženca zloglasnega četrtkovega protesta v Ljubljani

S.R.
4. 12. 2020, 15.49
Posodobljeno: 4. 12. 2020, 17.33
Deli članek:

Policisti in kriminalisti nadaljujejo preiskavo nasilnih izgredov, ki so se v četrtek 5. novembra odvili v slovenski prestolnici. Danes so opravili hišno preiskavo.

Bobo
Protest 5. novembra je zaznamovalo nasilje.

Sodišče je policistom dalo odredbo, da lahko pobrskajo po prostorih osumljenca iz Ljubljane. Uradno ga sumijo kaznivega dejanja »hujskanja k upiranju po prvem in drugem odstavku 302. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) in sodelovanja v skupini, ki
prepreči uradni osebi uradno dejanje po prvem in drugem odstavku 301. člena(KZ-1).«Najvišja zagrožena zaporna kazen za prvo kaznivo dejanje je do treh let, za drugo pa od šestih mesecev do treh let.

Da gre v tem primeru za razvpitega Anisa Ličino, je prek družabnega omrežja razkril sam, pri čemer je ohranil uporniško držo. "Represija se nadajuje!! Hisna preiskava!! Včeraj 5.11 neveljavni odloki dans dan za tem hišna preiskava na našem domu! Spet naključje? Ehh nebo vam uspelo!! GREMO NAPREJ!!! S.O.S," je zapisal.

Spomnimo, takratni četrtkov protest na Trgu republike v Ljubljani in njeni bližnji okolici je bil popolno nasprotje v času vlade Janeza Janše sicer običajnih petkovih protestov, ki pa so ob poslabšanju epidemiološke slike prej kot ne na zimskem spanju. 5. novembra so namreč izbruhnili spopadi med protestniki in policijo, pri čemer je bilo več policistov poškodovanih. Hujše poškodbe glave je staknil tudi fotoreporter Borut Živulović. Ljubljansko urgenco je obiskal tudi eden od protestnikov. Sicer pa je v protestih, o katerih je bilo slišati tudi opozorila o zrežiranosti nasilja, nastala velika materialna škoda, po zraku so letele granitne kocke, navijaške bakle in pirotehnika, policisti pa so morali uporabiti prisilna sredstva, vključno z vodnim topom. K četrtkovemu protestu je takrat po lastnem priznanju pozival tudi stari znanec policije Ličina, ki pa je zatrdil, da protesta ni organiziral.

Hojs bo zadovoljen, ko bodo našli tistega, ki je napadel policiste in brcnil fotoreporterja

Na preiskavo se je odzval minister za notranje zadeve Aleš Hojs. "Večkrat sem že povedal, da sem bil nezadovoljen s hitrostjo odkrivanja protestnikov oz. tistih organizatorjev. Policija me je v preteklem tednu strokovno prepričala, da naj ne bom nestrpen, ker so postopki pri takih odkrivanjih relativno dolgi. Očitno je, da policija na tem dela in seveda moram biti zadovoljen, da se nekaj v to smer premika. Predvsem bom pa zadovoljen takrat, ko bomo našli tistega, ki napada policijo, ki policijo brca v hrbet, ki pretepa fotoreporterja in tako naprej," je poudaril. Sicer je vztrajal pri tem, da so za nastalo situacijo soodgovorni tudi mediji.

Glede namigovanj, da za nasilnimi protesti stojijo organizacije, povezane s SDS, je Hojs odvrnil, da če to drži, tudi pričakuje, da bo policija to odkrila, da pa gre pri trditvah Levice za pavšalne očitke.

TV Slovenija
Anis Ličina je po izgredih nastopil v Tedniku.