STOP PREHLADOM!

Jesenska superživila, nabrana kar na vrtu

Z.F.
24. 10. 2020, 14.23
Deli članek:

Prihaja tisti čas v letu, ko nas začnejo pestiti različne viroze in bakterijska obolenja. Preden se odločite za razna prehranska dopolnila, ne pozabite na zelenjavo in sadje z domačega vrta.

Dreamstime
Na domačem vrtu bomo našli več superživil kot na trgovinskih policah.

Za dobro zgrajen imunski sistem, s katerim boste obšli številne viroze in druga prehladna obolenja, poskrbite s superživili, ki rastejo na domačem vrtu. Poskrbite, da bodo na vašem jedilniku čim pogosteje.

Rdeče zelje

Zelje tako kot brstični ohrovt, brokoli in vodna kreša spada v družino križnic. Prekipeva od antioksidantov, vsebuje pa tudi vitamin C in vitamine B, na primer folate. Uživanje tega superživila bo pripomoglo k izgradnji dobre zaščite pred napadom nevarnih bakterij in virusov, ki so na pohodu v tem času. Najbolje bo, če ga uživate surovega, na primer v solati. Odlično pa bo tudi, če ga boste uporabili kot prikuho, juho ali drugo odlično jed.

Repa

Je jesenski pridelek, ki vsebuje več škrobnatih ogljikovih hidratov za energijo kot katerakoli druga zelenjava. Energijo boste v teh že precej mrzlih in sivih dneh zagotovo potrebovali, saj je nenadni padec temperatur poskrbel tudi za nenadno izgubo energije, bogata pa je tudi z vitaminom C. Odlikuje jo dober vir vlaknin, zato ugodno vpliva na zdravje prebavil. Priporočljivo je, da jo uživate zlasti v času trebušnih viroz.

Paradižnikov čaj proti prehladu

Paradižnik na domačem vrtu je sicer v zadnjih vzdihljajih, pa vendar se tu in tam še najde. Paradižnikov »čaj« je idealen za blaženje simptomov prehlada, med drugim tudi težav z zamašenim nosom. Za pripravo potrebujete dva paradižnika, dva stroka česna, ščepec kajenskega popra in dve žlici limoninega soka. Najprej stresite paradižnika v mešalnik in mešajte, da dobite gosto tekočino. Nato drobno sesekljajte česen ter ga skupaj z limoninim sokom, paradižnikovo mezgo in kajenskim poprom stresite v kozico. Segrevajte in odstavite, tik preden mešanica zavre. Prelijte v skodelico in pijte po požirkih.