GRIPE IN VIROZE

S pravimi vitamini smo pripravljeni na jesen!

T.D.
24. 10. 2020, 12.13
Deli članek:

Da se zavarujemo pred jesenskimi boleznimi, se prehranjujmo čim bolj v skladu z letnim časom, uživajmo sezonska živila in telo krepimo z antioksidanti, vitamini in minerali.

Dreamstime
Vitamin E ščiti specializirane celice imunskega sistema.

S sezonskimi živili vsekakor upoštevamo potrebe svojega organizma po ključnih hranilih, vendar žal to pogosto ni dovolj. Vzroki za to so različni: pomanjkljivi viri živil, bogatih s hranili, pomanjkanje časa za pestro pripravo obrokov, stres in izpostavljenost številnim negativnim okoljskim dejavnikom. Imunski sistem zato velikokrat omaga v želji, da nas zaščiti pred vdorom neželenih vsiljivcev. Nekateri vitamini in minerali, samostojno ali v kombinaciji, so lahko v takih primerih naši rešitelji.

Nepogrešljiva vitamina C in E

Brez vitaminov C in E ne gre, saj se v raznih stresnih okoliščinah, ob boleznih in vnetjih, enolični prehrani ter kajenju vitamin C porablja bistveno hitreje kot sicer. Zato je v teh stanjih zelo priporočljivo, da ga organizmu dodatno priskrbimo, saj nas kot močan antioksidant ščiti pred okužbami, oksidativnim stresom in celo pred razvojem presnovnih bolezni, kot je rak. Poveča tvorbo belih krvnih celic in tako ohranja ravnovesje imunskega sistema. Vitamin E pa varuje celice pred okvarami in ohranja njihovo funkcionalno sposobnost. Tako ščiti tudi specializirane celice imunskega sistema.

Vitamini skupine B

Vitamini B imajo ključno vlogo v presnovnih procesih, pri delovanju živčnega in imunskega sistema, razstrupljanju, obnovi celic, nastajanju krvi in drugih pomembnih bioloških procesih. Pomanjkanje vitaminov skupine B povzroči moteno rast in obnovo celic, kar upočasni tudi nastajanje imunskih celic.

Sončni vitamin

Ker vzdržuje normalno funkcijo imunskega sistema, je v kombinaciji z vitaminom C zelo pomemben pri preprečevanju okužb in bolezni. Žal smo zaradi sodobnega načina življenja večinoma vsi kronično podvrženi pomanjkanju tega pomembnega vitamina.

Minerali

Selen in cink sta vsekakor neprecenljiva esencialna minerala iz skupine močnih antioksidantov. Naše celice pomembno ščitita pred oksidativnim stresom, pomembno vlogo pa imata tudi pri zaščiti pred kroničnimi boleznimi.