Rak dojk

Zavedati se moramo pomena samopregledovanja

K.M.
20. 10. 2020, 14.33
Posodobljeno: 22. 10. 2020, 12.47
Deli članek:

Smo sredi rožnatega oktobra, meseca, ko se številni zdravniki, združenja in organizacije trudijo čim bolj ozaveščati o raku dojk. Zgodnje odkrivanje rakavih bolezni je pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti.

Dreamstime
roza pentlja, ed

Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti so pomembni predvsem ozaveščanje o zdravem načinu življenja, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Združenje Europa Donna Slovenija si že vrsto let prizadeva širšo slovensko javnost opozoriti na to, da smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami. Letos rožnati mesec zaznamujejo s sloganom Dotik pove največ, ki opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Na kaj moramo biti pozorni? 
Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki ter biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Pomembno je, da svoje dojke redno pregledujete, najlažje je, če to naredite pred ogledalom in v različnih položajih, saj boste na ta način lažje opazile tudi najmanjše spremembe. Celoten postopek samopregledovanja najdete na spletni strani združenja Europadonna.si.
Pri spremembah se morate vedno posvetovati z izbranim zdravnikom.

Dostop do zdravstva ni samoumeven
Letošnji oktober tako kot že celotno leto 2020 poteka v luči covida-19, ki je seveda vplival tudi na številne aktivnosti. 
»Letošnje leto je pokazalo, da dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike ni samoumeven. Zato moramo biti še toliko bolj pozorni na svoje telo in morebitne spremembe, se odzvati vabilom presejalnih programov in obiskati zdravnika, ki bo presodil, ali so spremembe nevarne ali ne. Strah pred koronavirusom naj ne vpliva na odločitev, ali boste obiskali zdravnika ali ne, če pa naletite na težave ali se znajdete v stiski, smo dosegljivi na naših svetovalnih telefonih,« je o tem povedala predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić. 

Aleš Černivec
Predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić


»Ženskam svetujemo, da zaradi strahu pred novim koronavirusom ne opustijo možnosti zgodnjega odkrivanja raka. Opuščanje udeležbe v presejalnih programih ima lahko resne posledice za zdravje. Poveča se tveganje, da bo rak odkrit pozneje v višjem stadiju, ko je zdravljenje bolj obsežno, napoved bolezni in kakovost življenja pa slabši,« poudarja mag. Kristijana Hertl, dr. med., namestnica vodje programa Dora.