Rak dojk

Dnevnik, za bolnice, ki se prvič srečujejo z diagnozo

K.M.
22. 10. 2020, 12.45
Posodobljeno: 22. 10. 2020, 12.46
Deli članek:

V Sloveniji je od letos dalje za bolnice, ki se prvič srečujejo z diagnozo rak dojk, na voljo tudi poseben vodnik, dnevnik Nekaj mojega.

Arhiv
Nekaj mojega, Dnevnik za bolnice

Gre za praktični vodnik skozi zdravljenje, hkrati pa usmerja bolnico skozi izkušnjo bolezni in iskanje globljega stika s seboj. Nastal je na pobudo Laure Ovčar, takrat študentke socialne pedagogike, v sodelovanju z izkušenima strokovnima sodelavkama, psihoterapevtko Tatjano Romšek Poljšak in družinsko ter zakonsko terapevtko Tino Rahne Mandelj. Iz združenja Europa Donna Slovenija pa sta pri projektu sodelovali tudi Tanja Španić in Polona Marinček.

Aleš Černivec
Laura Ovčar

»Pomemben korak na poti k realizaciji dnevnika je bila seminarska naloga na fakulteti. Ker sem imela možnost od bliže spremljati izkušnjo z rakom, sem si za temo izbrala rak dojk in si zamislila dnevnik, ki bi bil uporabnicam v pomoč pri srečanju z diagnozo. Prebrala sem veliko literature, osebnih izkušenj na forumih in poskušala izhajati iz stisk žensk ter sprememb, ki jih prinese diagnoza. Profesorica dr. Nataša Zrim Martinjak me je spodbudila, da sem idejo predstavila predstavnicama Združenja Europa Donna Slovenija, ki sta jo sprejeli z odprtimi rokami. Z veliko mero perfekcionizma in entuziazma smo jo s pomočjo psihoterapevtk Tatjane Romšek Poljšak in Tine Rahne Mandelj nadgrajevale vse od lanskega februarja do danes. Z dnevnikom se želim približati ženskam, ki se srečajo z boleznijo, naj ga sprejmejo za svojega in si dopustijo, da jih nagovori,« je o ideji povedala Laura Ovčar.

Arhiv
Nekaj mojega, Dnevnik za bolnice

Dnevnik je vključen v pilotni program celostne rehabilitacije na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. V prihodnje pa si želijo, da bi bil dnevnik dostopen ženskam ob diagnozi rak dojk v vseh treh centrih, kjer zdravijo raka dojk (Ljubljana, Maribor, Nova Gorica).