Preventiva

Zdrava prehrana in redna telesna dejavnost

K.M.
21. 10. 2020, 13.20
Posodobljeno: 22. 10. 2020, 12.49
Deli članek:

Številne raziskave so že pokazale, da lahko zdrav način življenja pomaga pri zmanjševanju tveganja za razvoj raka dojk. Bodite preventivni in sledite smernicam zdravega načina življenja.

Dreamstime
Za zajtrk ali malico si pripravite okusen smoothie.

Zdrav način življenja pa ne zmanjšuje zgolj preventivnega tveganja za razvoj bolezni, ampak lahko močno pripomore tudi k uspešni ozdravitvi in rehabilitaciji v primeru, da zbolite. Evropski kodeks proti raku sicer predstavlja 12 nasvetov za zmanjšanje ogroženosti, ki pa so istočasno tudi nasveti, ki bi se jih vsak posameznik moral čim bolj držati na vsakodnevni ravni. 

Kakšne nasvete predlaga evropski kodeks? 

Ne kadite, ne uporabljajte tobačnih izdelkov in se ne zadržujte v družbi ljudi, ki kadijo. Vzdržujte zdravo, normalno telesno težo in bodite telesno dejavni. Prehranjujte se zdravo in se izogibajte predelani hrani, omejite tudi pitje vseh vrst alkoholnih pijač oziroma ne konzumirajte alkohola. Izogibajte se prekomernemu sončenju in uporabljajte ustrezno zaščito vse leto. Na delovnem mestu se zaščitite pred snovmi, ki povzročajo raka, zato spoštujte navodila o varnosti in zdravju pri delu. Ugotovite, kakšno je sevanje zaradi visoke koncentracije radona pri vas doma. Ukrepajte in zmanjšajte visoke koncentracije radona. Za ženske je priporočljivo, da dojijo svojega otroka, če je seveda mogoče, in da naj omejijo jemanje nadomestnih hormonskih zdravil. Otroke cepite proti hepatitisu B (novorojenčki) in humanim papiloma virusom (deklice). Seveda pa je priporočljiva tudi udeležba na organiziranih presejalnih programih za odkrivanje rakov – raka debelega črevesa in danke (moški in ženske) ter raka dojke in materničnega vratu (ženske). 

Shutterstock
tek, ženska


Zdrav življenjski slog
Obstajajo trdni dokazi, da lahko ljudje tveganje za nastanek raka zmanjšajo z zdravimi prehranskimi in gibalnimi navadami. Pri tistih evropskih prebivalcih, ki imajo zdrav življenjski slog in upoštevajo priporočila za preprečevanje raka, je tveganje za nastanek raka po ocenah 18 odstotkov manjše kot pri ljudeh, ki pri svojem življenjskem slogu in telesni teži priporočil ne upoštevajo.