V UPORABI ŽE VEČ KOT 2000 LET

Pozdravite svoja jetra in razstrupite svoje telo

Z.F.
18. 10. 2020, 21.34
Deli članek:

Ali veste, da so pegasti badelj uporabljali že v antični Grčiji in Rimu? Takrat so ga predpisovali pri težavah z zbadanjem v rebrih, boleznih vranice, malariji, migreni … Danes velja za najbolj preučeno in dokumentirano zelišče za zdravljenje bolezni jeter. Veste, zakaj?

Profimedia
Če želite uživati presno zelišče, lahko žlico zmletih semen potresete po jutranjem obroku kosmičev.

Pegasti badelj bomo pogosto našli na Primorskem, kjer ga gojijo tudi v okrasne namene. Je sredozemska rastlina, ki zraste do dva metra visoko in v poletnih mesecih očara z značilnim rožnato vijoličastim socvetjem in bodečimi listi, ki imajo značilno belkasto obarvane žile.

Zdravilni učinki

Pegasti badelj uspešno ščiti in zdravi jetra ter odpravlja toksične okvare, kronična vnetja in cirozo jeter.

Pegasti badelj ima kar nekaj zdravilnih učinkovin. V zdravilne namene se običajno uporabljajo sveži ali posušeni listi in semena. Liste nabiramo ob koncu poletja, jih posušimo in narežemo na majhne koščke ali zdrobimo v prah ter uporabljamo pri pripravi čajnih mešanic. Semena nabiramo jeseni. Tudi ta posušimo, zmeljemo v prašek in uporabimo v tinkturah ali kot sveže izvlečke. Plodovi imajo svetlečo, črnorjavo do sivkasto semensko ovojnico. Sveže zmleta semena pa po vonju spominjajo na vonj kakava. V semenih najdemo silimarin, to je mešanica različnih spojin, ki varuje jetra pred strupi in spodbuja obnavljanje jetrnih celic. V listih pegastega badlja najdemo prisotne flavonoide, ki koristijo ožilju. Med najbolj poznanimi je b-sitosterol, ki emulgira maščobe in razgrajuje holesterolne obloge oziroma, preprosteje, čisti zamašene žile.

Varuh pred žolčnimi kamni

Pegasti badelj pa ni koristen samo pri zdravljenju jetrnih bolezni in ciroze, temveč pomaga tudi pri zdravljenju in preprečevanju nastajanja žolčnih kamnov. Deluje namreč tako, da izboljša pretok žolča in sodeluje pri prebavljanju maščob. Dokazano uživanje pegastega badlja niža tudi holesterol v krvi, saj silimarin vpliva na povečane koncentracije HDL-holesterola, ki niža nivo slabega holesterola.

Do rednih menstruacij

Včasih so pegasti badelj priporočali tudi pri prebavnih motnjah, a nato ugotovili, da so številna druga naravna zelišča pri tem uspešnejša. Velja pa za uspešno rešitev pri spodbujanju zapoznelih menstruacij. Njegova uporaba naj bi pomagala tudi pri luskavici, saj omili vnetje, pri hemoroidih in endometriji, ki je najpogostejši vzrok za neplodnost žensk.