Zdravje

Ni treba, da hrbet boli!

T.D.
18. 10. 2020, 18.58
Deli članek:

Poleti nas ščipa, ker smo aktivni od jutra do večera, pozimi pa, tako se radi opravičujemo, zaradi nižjih temperatur in ležernega življenja.

Dreamstime
Hoja je med tistimi aktivnostmi, ki so hrbtenici najbolj prijazne.

Zdi se, da se je treba bolečinam v hrbtu, ki jih enkrat v življenju okusi 80 odstotkov ljudi, kar privaditi. Pa ni tako, saj si lahko hrbet okrepimo in zaščitimo pred poškodbami. Razveseljiv je še podatek, da se po 60. letu hrbet nekoliko umiri, čeprav na račun drugih bolezni zrelejšega obdobja.

Različne bolezni

Hrbtenica se lahko vname ob različnih vnetjih drugod po telesu ali ob nenadnem zlomu hrbtenice, ki je pogost pri bolnikih z osteoporozo. Nadalje je znano, da lahko hrbet boli tudi zaradi bolezni črevesja, najpogosteje zaradi raka debelega črevesa in danke, in celo zaradi razjede na želodcu, prevelike ukrivljenosti ledvenega dela hrbtenice ali napredovane osteoporoze, ki se kaže tudi z bolečinami v kosteh. Včasih pa bolečina v hrbtenici opozori, da imamo eno nogo krajšo od druge.

Kako ukrepati?

Vsako kronično bolečino je treba zaupati zdravniku, kajti zadaj se lahko skrivajo različni vzroki. Napotil vas bo na natančne preiskave z bioresonančnim slikanjem in vas po potrebi usmeril k specialistu. Sprva lahko poskušate bolečino ugnati sami. Počivajte, kar ne pomeni, da ne smete niti hoditi. Prav nasprotno! Že po dveh tednih, če vam gre na boljše, namreč ortopedi priporočajo tudi vaje za krepitev hrbteničnih mišic. Vadite vsak dan od 10 do 15 minut ali vsaj petkrat na teden tako, da si prosta dneva ne sledita drug za drugim. Osnovni športi, ki prispevajo k preprečevanju težav s hrbtenico, so predvsem plavanje, hoja, tek, kolesarjenje in smučarski tek. Izogibajte se vseh športov, ki zahtevajo sunkovite gibe, kot so agresivna aerobika, orodna telovadba, kegljanje, skok v vodo, skok v višino ali daljino, borilni športi, kontaktne igre z žogo, met kopja, diska. Pred vsakim ukvarjanjem s športom se morate ogreti.

Vaje za hrbtenico

Dvig zadnjice: ležite na hrbtu, stopala naj bodo v širini medenice, kolena pokrčena za 90 stopinj, roke pa naj počivajo na tleh ob trupu. Stisnite zadnjico, počasi jo dvignite od podlage in zadržite za tri sekunde. Ponovite desetkrat. Dvig nog in rok: ležite na trebuhu, roki naj bosta iztegnjeni pred vami. Stisnite zadnjico, dvignite levo nogo in desno roko od podlage ter zadržite 10 sekund. Nato dvignite desno nogo in levo roko. Vajo izmenično ponovite trikrat. Raztezanje hrbta: počepnite ne kolena, potem se usedite nazaj, da zadnjica počiva na petah. Zdaj se sklonite s trupom naprej vse do tal, tako da sta roki iztegnjeni na podlago pred glavo. Z enakomernim dihanjem v tem položaju vztrajajte od 20 do 30 sekund.